Всеки трети аборт в Пловдивска област се извършва по желание на жената. В периода от април до юни 2022 г. леко намалява броят на бременностите, които са били прекъснати, но те остават повече спрямо същия период на миналата година.

Според последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести за трите месеца в областта са извършени 501 аборта. Два от тях са при момичета под 15 години, които заради крехката си възраст са направили спонтанен аборт.

Най-често бременността се прекъсва при жени над 30 години – 282. Във възрастовата  група 20-29 години са 186, а 31 са абортите сред тийнейджърки. 197 от всички случаи на прекъсната бременността са били по желание на жената. Пловдивска област се нарежда на второ място в страната по този показател след София, където за трите месеца са извършени 891 аборта. Следват Бургас и Стара Загора. Общо за страната в периода април-юни са абортирали 4 689 жени. На национално ниво също се наблюдава положителна тенденция. Абортите намаляват спрямо първото тримесечие, когато са били 4 940.

Припомняме, че наскоро проф. Петър Петров апелира за сериозно затягане на възможностите за извършване на аборт по желание. Акушер-гинекологът смята, че хората с бели престилки, които прекъсват бременност при здрав плод, без никакви медицински причини, не са достойни за хуманната професия. И посочва, че вместо да разговарят с бъдещата майка и да я убедят да задържи детето си, защото в бъдеще може да няма друга възможност да забременее, определени лекари са готови на всичко за пари.

Повод за възмущението му стана пациентка, която поискала да направи аборт в пети месец, въпреки че бременността била като по учебник. Проф. Петров отказал, но в последствие се оказало, че друг лекар го е направил.

„Да убиеш това невинно дете е по-голямо престъпление, отколкото да убиеш възрастен. Срам ме е, че пред нас има такива изроди, и сега разбирам защо много хора ни мразят. Апелирам за строги наказания и пожизнено отнемане на дипломата на такива убийци! Апелираме за сериозно затягане на възможностите за извършване на аборт по желание!”, допълва проф. Петров.

Проф. Петров: Филмите на ужасите бледнеят пред убийството и разчленяването на голямо неродено детеПловдивски професор иска затягане на абортите по желание