Цената на водата ще се повиши в цялата страна от 1 януари 2024 г., като за Пловдив е предвидено увеличение с 12% за кубик до 3,42 лева с ДДС. Това става ясно от Докладът и проекторешение за изменение на одобрените цени на ВиК услуги за 2024 г., който е публикуван на сайта на КЕВР. Очаква се промените да бъдат гласувани на 22 декември.

Новогодишното поскъпване на водата ще засегне 37 града, като в някои области увеличението на цената на водата е драстично, като област Сливен то ще е с цели 41%, а в Берковица с рекордните 80%. В други водата ще поскъпне само с 1.4 на сто - в област Кюстендил.

Най-висока ще е цената на водата в Разград - 6.08 лв. за кубик, което е увеличение с 13%. От областните центрове най-ниска ще е цената на в Пазарджик - 3 лв. за кубик.

Според изчисленията на регулатора през 2024 г. за 8 регионални ВиК оператора се предвижда увеличение под 10% на цените на услугите спрямо действащите за 2023 г. Това са областите Кюстендил, Шумен, Перник, Софийска област, Силистра, Стара Загора, Варна и Плевен.

За 6 дружества планираното увеличение е с над 20% спрямо действащите цени - в областите Сливен, Видин, Габрово, Враца, Хасково и Ловеч.

На повечето места цените за кубик вода се движат между 3 и 6 лева.

От Комисията за енергийно и водно регулиране обясниха високите проценти на поскъпване с това, че през миналата година цените на част от водните дружества не са били актуализирани заради неизпълнение на инвестиционната програма.

От комисията обясняват, че правят служебно годишно определяне на цените. То е с натрупаната инфлация, както и с предвиденото 15% увеличение на заплатите във ВиК дружествата според споразумението между водния холдинг, МРРБ и синдикатите.

За първи път тази година освен инфлация и увеличение на заплати в цените се прилага и коефициент, в който се калкулира поскъпването на електроенергията. От разхода за ток на едно ВиК дружество се приспада помощта, която се плаща от държавата.

Утвърдени цени без ДДС на водоснабдителните и канализационните услуги за гр. Пловдив: