Танго операта "Мария от Буенос Айрес" ще бъде представена на 18 и 20 октомври в Plovdiv Event Center от 19 ч. И двете празнични вечери са с благотворителна цел за две каузи – "Всички срещу насилието" и "Заедно в борбата с рака". Събитието е представено от Музикално-артистичен Форум Пловдив и Tango con Elias с продуцент д-р Ваня Балева.

Публиката ще има възможността да се наслади на изпълнението на звезден състав и със специалното участие на легендите Даниел Бинели и Поли Фърман.

От 17 ч. ще е отворено за среща с пациентски организации и разговор по двете теми.

Събитието е рядък шанс за ценители музиканти, меломани и всеки, решил да се докосне до историята на танго културата и музикалния шедьовър "Мария от Буенос Айрес" с оригинален нотен текст, диалект лунфардо и превод, с участието на самия маестро Даниел Бинели, последния жив, който е свирил в оркестъра на нейния автор - краля на аржентинското танго, великия Астор Пиацола.

Музикален директор на оперния спектакъл е Даниел Бинели, който ще свири и на бандонеон, а Поли Фърман освен като артистичен директор ще се изяви и като пианист.

Солисти са сопраното Евгения Ралчева като Мария (артист- солист в Държавна опера Пловдив), тенорът Марчо Апостолов като Поета ( артист - солист в Музикален театър София),  Петър Тосков  като Дуенде (актьор в Драматичен театър-Пловдив).

Хореографията е на Илия Четроков и Божина Ангелова, школа за аржентинско танго "Tango con Elias". Оркестърът е в състав Симон Павлов – диригент, Красимира Паурова - цигулка (концертмайстор), Теодора Хаджипенчева, Мария Андреева, Гинка Радилова – цигулки, Христо Аролски – виола, Йордан Вичев – виолончело, Димитър Арнаудов – контрабас, Анжела Комсийска – флейта,
Николай Карагеоргиев – китара, Велислав Годжунов – ударни, Кристиан Желев – ударни. 
Всички участници са избрани лично от маестро Даниел Бинели и маестра Поли Фърман.

Даниел Бинели е единствената жива легенда от оркестъра на Астор Пиацола. Световноизвестен композитор, аранжор, майстор на бандонеона. Бил е член на танго оркестъра на Освалдо Пулиезе и секстета на Астор Пиацола. През 1989 г. Даниел Бинели се присъединява към New Tango Sextet на Пиацола и прави международно турне. Бинели също така е широко признат като най-изтъкнат представител на музиката на Астор Пиацола. Бил е гост-солист в много симфонични и танго оркестри по цял свят. Сам по себе си опитен композитор, Бинели създава и аранжира музика за солови инструменти, квинтет, камерни и симфонични оркестри, танцова и филмова музика. Неговата гъвкавост му позволява да работи във всички танго стилове от миналото до настоящето.

Поли Фърман е световноизвестен виртуозен пианист, музикален ръководител, педагог, водещ интерпретатор на музиката на Америка, тя пленява публиката с изключителни изпълнения на произведения от латиноамерикански композитори и, разбира се, творчеството на краля на Танго нуево - Астор Пиацола. Поли Фърман е призната от The Japan Times за "Музикален посланик на Америка". В многобройните си записи включва музика, повлияна от различните стилове на Латинска Америка. В своите турнета като солист, Фърман свири с престижни оркестри по целия свят. Културен предприемач, Фърман е основател и артистичен директор на Pan American Musical Art Research, организация, която тя основава през 1984г, за да насърчи осведомеността и признателността за културите на Латинска Америка.



Tango con Elias е школа за аржентинско танго и разпространение на танго-култура. Създадена е през 2010 г. от Илия Четроков (TangoDj Elias) От създаването си до днес школата е към Народно читалище Христо Смирненски 1935, град Пловдив. Мисията на Tango con Elias е да се разпространява аржентинското танго като танц и танго-културата - танц, музика, поезия, различни форми на изкуство свързани с аржентинското танго. Организират се уроци, семинари, танго-практики, милонги, запознаване с историята на тангото, оркестрите, музикантите и творците от този жанр. Уроците по аржентинско танго следват практиките на школите и преподавателите в Буенос Айрес. Школата поддържа добри контакти с всички школи в България и школи от Аржентина, Италия, Гърция, Турция, Румъния и други страни. Божина Ангелова и Илия Четроков - танцуват като танго двойка от 2012г.

"След дългогодишно опознаване на различни стилове танци ние усетихме своя истински танц след първия ни урок по аржентинско танго. Сърцата ни обикнаха тангото още с първия допир до него!",  казват танцьорите.

 През 2023 г. са лично избрани от маестро Даниел Бинели и маестра Поли Фърман, в сътрудничество с Музикално-артистичен Форум Пловдив, за реализирането в България с оригинален нотен текст и автентичен език лунфардо на единствената танго опера на великия Астор Пиацола - "Мария от Буенос Айрес".

Музикално-артистичният форум Пловдив се ражда, след като група съмишленици начело с д-р Ваня Балева се обединяват в името на любимото изкуство.

„Започнахме да не харесваме развитието на изкуството. Ние не губим вяра, че го ще преживее изпитанията, но не можем да се примирим, че се ликвидират формата и съдържанието”, казва д-р Балева, която освен пианист е и уважаван хирург онколог.

Според нея музиката има божествени правила, които трябва да бъдат следвани и спазвани, за да не оставят в публиката неразбиране и колебание какво гледат и слушат.

"Публиката на "Мария от Буенос Айрес" ще се наслади на чистото изкуство, такова каквото е сътворено от Ферер и Пиацола. Историята на тази творба е интересна, защото е написана в момент, когато композиторът преминава през тежък период. Ферер го води в дома си, представя му своите поетични творби, за да го провокира да напише музика. "Мария от Буенос Айрес" буквално спасява живота на Пиацола", разказва д-р Балева.

В интерпретацията, която публиката ще чуе в Plovdiv Event Center, Мария е душата на мелонгата – мястото, в което най-бедните аржентинци се събират да танцуват танго.

"То е било спасение за нещастните хора. Имало е цели ритуали, които са се спазвали. Мъжът е танцувал с различни партньорки, а едва накрая – с любимата си. И между тях винаги е стояла една Мария", разказва д-р Балева.

Тя е изключително интересна личност – завършва успоредно гимназия и музикално училище, активно се занимава с гребане и един от най-добрите хирурзи онколози на Пловдив. Работи в КОЦ и е спасила стотици болни.

Успоредно с това активно продължава са се занимава с музика, освен на пиано свири и на орган. Продължава и със спортните активности и подпомага гребен клуб "Пловдив".