Новосформираната партия "Величие" бе обявена за голямата изненада на Избори'24. По първоначалните данни от Exit Poll формацията не влиза в следващия парламент, но я делят няколко десети от 4%. Според социолозите от ТРЕНД "Величие" получава 3,2%, а според Галъп - 3,4%.

Лидер на партията е бившият полковник от НСО Николай Марков, а създател на "Величие" е Ивелин Михайлов. Името му нашумя покрай създаването на „Исторически парк“ край село Неофит Рилски в община Ветрино.

"Нашият резултат е много над 4% бариера, но живеем в мафиотизирана държава, в която изборите се продават и търгуват". Това гласи първият коментар след изборите на полк. Марков.

Според него проучванията и анализите на социолози, политолози и журналисти са били манипулирани, след като не са успели да уловят високата избирателна активност за „Величие“. В същото време полк. Марков заяви, че „Величие“ не е против НАТО и ЕС.

Той смята, че нямат конкуренти във вътрешен план, защото партията им има уникална програма и никой друг политически субект през последните 35 години не е подхождал към управлението на страната по начина, по който те биха подходили. 

Партията, която се възприема като конкуренция на "Възраждане", също се ражда във Варна. Свързана е с т. нар. Исторически парк край община Ветрино. Създателят на "патриотичното" селище Ивелин Михайлов, някога близък до председателя на "Възраждане" Костадин Костадинов, се еманципира миналото лято. Заедно с бившия служител на НСО Николай Марков, той стана лице на партията с грандоманското име "Величие". Тя се появи на политическата карта по време на изборите за местна власт през октомври - ноември 2023 г. Тогава успя да спечели 40,51% от гласовете в община Ветрино, пише Клуб Z. 

Подобно на Костадинов и Михайлов е изключително активен в социалните мрежи и особено в YouTube. Там той открито разпространява проруска пропаганда. Дори и оглави протести срещу военната помощ, която България предоставя на Украйна. Тезите, които застъпва са познати - антиевропейски, антиимигрантски, пропутински, под реториката на псевдопатриотичността. 

За да обхване избиратели, които са извън интернет, Ивелин Михайлов издава вестника "Красиво Ветрино", който разпространява безплатно. Той обяви, че след изборите ще отпечата в тираж от един милион екземпляра и вестник с името "Красива България".

Интересна е и личността на бившия гард от НСО, уволнен от службата след публичен скандал през 2007 година. Марков стана наскоро председател на "Величие". Сега хоноруван преподавател в Нов български университет, той често се появява по електорните медии, представян като коментатор-експерт по теми, свързани с националната сигурност. Често развива и тези, които звучат доста конспиративно. Марков замени на председателския пост Албена Пекова, като Михайлов обясни, че това се налага, защото партията "превключва на друго ниво".

Водач на листата за национален парламент и четвърти в листата за европарламента беше сложен музикантът и преподавател Етиен Леви, който се оказа и агент на ДС под псевдоним "Панайотов". Той отрича това. Етиен Леви се озовал като кандидат след покана от Марков, обясни самият той.

Успоредно с политическите си структури, а вероятно и като част от тях, Ивелин Михайлов създава и паравоенни формирования, разполагащи със солиден оръжеен арсенал, показа разследване на "Капитал". Военизираното крило на "Величие" носи името "Български юнак" - организация, представяна публично като спортен клуб. Описаните във вестника "Красиво Ветрино", издаван от Михайлов, военни обучения включват "оцеляване в градска среда", "превземане на сграда и оттегляне с прикриващ огън към укритие".

Към 22 май от писмени отговори на служебния вътрешен министър Калин Стоянов на въпроси по реда на парламентарния контрол на депутата от "Продължаваме промяната – Демократична България" Ивайло Мирчев стана ясно, че МВР извършва поне две проверки на т. нар. Исторически парк. Мирчев тогава се позовава на медийни публикации, според които две организации провеждат "военизиране на територията на парка" и струпват оръжие, високопроходими автомобили, техника за комуникация и военни камиони. Става въпрос за охранителната фирма "Пазителите" и спортния клуб "Български юнак", управляван от Ивелин Михайлов, който контролира и дружеството "Исторически парк" АД. 

Пак според разследвания на "Капитал" строителството на "Исторически парк" е финансирано чрез пирамидална финансова схема. Това е ставало като вече издадени акции с номинал 1 лв. са били продавани на ръка и на черно при цени, достигащи 250 лева. 

Свидетели говорят и за нещо като своебразен култ към личността на Михайлов. Така например по време на кампанията той раздавеше вместо визитки или брошури монети със собствения си лик. 

Като символи на партията са посочени и като емблема, и като знаме стилизирана червена жар птица, с надпис "от пепелта до слънцето".

Зад "Величие" ще стои фондация "Родолюбци за България", в която "захранването на партията ще идва от обикновените хора - от техни вноски. В политическото пространство партията ще е на страната на хората, а не вляво или вдясно", обяви преди изборите Михайлов пред БНР. "За момента Европейският съюз и НАТО не са ни проблеми", "успокои" той тогава. 

А от отговора на Калин Стоянов става ясно и че "относно преценката доколко горепосочените събития представляват риск за националната сигурност, би следвало да се произнесе Държавна агенция "Национална сигурност". 

.