1268 апартамента в 18 кули между 10 и 17 етажа, 34 магазина, 1445 паркоместа, 160 000 РЗП.  Всичко това ще изникне върху един от последните свободни терени на бул. „Освобождение” в Тракия. 

В момента теренът между главния булевард в района и ул. „Георги Данчов” е огромна поляна, но скоро върху нея ще започне да се налива значително количество бетон. Историята на парцела е сходна с много други, които Община Пловдив раздаде на безценица в мандата на д-р Иван Чомаков с красиви обещания за огромни инвестиции и разкриване на хиляди работни места.

Имотът е с площ от 30,8 декара като през 2006 година той бе закупен за скромните 6 млн. лева от един от най-нашумелите строителни предприемачи тогава Димитър Бекриев. Не след дълго той го продаде за 42 млн. лева  на испанския конгломерат „Риофиса”. Намерението на испанците бе за огромен търговски център тип мол,  хотел с 440 места, като там трябваше да се разкрият 2500 работни места. Инвестицията пък щеше да е над 175 млн. евро.

Намерението остана поредната красива картинка, която така и не се сбъдна. Самият Бекриев нашумя и с друга сделка, когато срещу подземния етаж на търговския комплекс „Екселсиор”и две детски градини той взе още 30 дка в Тракия Имотът отиде в ЧСИ, а след това бе купен от банка, докато стигне до инвеститор. Там се помещава жилищният комплекс „Олимпия”.

Именно до него е въпросният терен, който за последните 10 години смени няколко собственици, след като испанците се отказаха от инвестицията. През 2018 година предишния собственик на терена, близък до предприемача Паулин Томов, искаше да раздели имота на две, за да му вземе по-голяма сума.

След като той предложи на ЕСУТ разделянето на терена, оттам бяха заявили, че искат да намалят Кинт-а на имота. Коефициентът на интензивност на застрояването е 5, което е най-големият коефициент в цяла Тракия. С други думи собственикът може да разгърне в РЗП 5 пъти големината на имота, или над 150 000 РЗП. Поради искането на Община Пловдив за намаляването на Кинт-а, инвеститорът изтегля предложението си за промяна на ПУП-а.

Така той се продава на следващите с Кинт 5 и височина на застрояването до 98 метра. В края на лятото се създава фирма „Тракия Тауър” с управители Иван и Александър Асенови, собствениците на „Хъс”. Самият имот е в активите на дружеството, като в края на годината те внасят и своето инвестиционно предложение за имота в РИОСВ.

  

От него става ясно, че ще бъдат вдигнати 18 жилищни секции между 10 и 17 етажа. Въпреки че максималната височина, която се позволява на терена е 98 метра, най-високото тяло ще е 49,5 метра. Надземното РЗП ще е 132 306 кв.м, а подземното 29 621 кв.м или общо – 161 928 кв.м.

Общият брой на апартаментите ще е 1268 броя, а застрояването на терена 75%, като другата част ще бъде вътрешен парк.  Той ще е с големина от 13 000 кв.м и ще има детски площадки и зони за отдих. В комплекса ще има 34 търговски обекта. Паркоместата са 1445, от които 952 подземни.

Въпреки че имотът все още няма строително разрешение, той вече се промотира, като Trakia City Park в сайта на „Хъс”. От компанията дори отговарят на запитвания за цени и квадратури, въпреки че все още няма стротелни книжа. 

Проектът дори е спечелил награда в конкурс, при който 90% от победителите са проекти именно на фирмата. Той ще се строи на два етапа по 30 месеца.

Във визуализацията освен имота от 30,8 дка, е засегнат и терен от 3 декара в съседство, който е общински и с предназначение за озеленяване. Към това трябва да се добави, че и въпросните 13 дка вътрешен парк няма как да се реализират при 75% застрояване на имота. В този смисъл – съвпаденията с общинския терен от 3 дка за озеленяване стават две.

Главният архитект Димитър Ахрянов заяви, че при него не са внесени никакви предварителни проекти или искане за строително разрешение за имота. Едва когато инвеститорите входират предложението от Община Пловдив могат да поискат корекции или промени, ако такива позволява да се направят.

Историята на този имот е познат до болка на пловдивчани. За съжаление, освен печалната съдба на  този терен и много други, имотите и инструментариума на градските власти за създаването на паркови зони и зеленина са все по-малко.

Частната собственост е неприкосновена и в този смисъл инвеститорите имат пълното право да боравят с имуществото си в унисон със закона. Въпреки това Община Пловдив трябва да гледа под лупа всяко подобно инвестиционно намерение и да използва всички механизъми,  за да ограничи огромното презастрояване. Всички тези сделки от миналото  трябва да са обеца на ухото на властите, за да не допускат подобни казуси. 

TrafficNews подема кампания за превръщането на всички свободни общински, а и държавни терени в Пловдив в паркове в зелени пояси. Това е повече от необходимо, ако не искаме най-старият жив град в Европа да се превърне в спалня и град от бетон.

Очаквайте редица материали по темата!