Култовото кино „Гео Милев” ще се върне към живот, но не като търговски обект за продажба на дрехи втора употреба, а като център за култура и изкуства. Сградата, която е в активите на БДЖ, е спечелена на търг с тайно наддаване от пловдивската фирма „МаскАрт”. 

Договорът е за наем от 5 години и обхваща два етажа от знаковата сграда в близост до Централна гара. Става дума за зрителната зала, която освен салонната част има балкон и ложи, две обслужващи помещения – стая за чакащи артисти и стая за сценични работници, фоайета, бившият гардероб, кулоарите, санитарни възли, касата. 

Съдбата на кафенето и бившия магазин за дрехи, който от година стои празен, тепърва БДЖ ще взима решения.

Домът на културата на железничарите „Гео Милев” преди десетина години беше място за активна творческа дейност. Базата се ползваше от танцови състави, имаше библиотека, различни детски школи. В един период от време тя се ползваше и от Държавна опера-Пловдив. През 2014 г. обаче Министерство на транспорта, затвори Дома и отдаде помещенията под наем. Там се настани магазин за дрехи втора употреба, който постепенно завладя пространствата на първия етаж. 

Залата в „Гео Милев” е една от най-големите в Пловдив – в салона има 366 седящи места, балконът – 190, а ложите – 32.  Сцената е с размер от 226 квадратни метра площ. Докато функционираше като зала за събития, там имаше проблеми с парното и в последните години, докато имаше прожекции персоналът я отопляваше с калорифери. 

Очаква се новите стопани да решат най-належащите проблеми на сградата преди вътре да влезе публика. 

"Ще направим пълен ремонт на залата, включително и на инсталациите. Предвиждаме там да се играят театрални представления, да има и концерти. Надявам се да превърнем това пространство в място за култура, каквато е била и идеята за изграждането му. Ще бъдем отворени както за частни трупи и артисти, така и за институции, които искат да покажат изкуството си в Пловдив", каза пред PlovdivTime Анна Бояджиева. За съжаление наличната техника за кино прожекции е морално остаряла и негодна за ползване. Това обаче не означава, че киното като жанр няма да има място в залата. 

"Ще има и кино събития, но по друг начин", каза още Бояджиева.

Кой е победителят в търга за сградата? 

Фирма „МаскАрт” е еднолично дружество с ограничена отговорност и е собственост на Анна Бояджиева.  Занимава се със създаване, разпространение и опазване на културни ценности в областта на театъра, музиката, киното, аудиовизията, литературата, художествения превод, танца, пластичните изкуства, архитектурата, дизайна, фолклора, включително опазването на културно-историческото наследство; осъществяване и предлагане на услуги, свързани с продажбата и разпространението на билети за различни събития; организиране на концерти, премиери, рецитали, театрални постановки, кинопрожекции, спектакли, фестивали, културни и обществени мероприятия, празници; извършване на продуцентска и импресарска дейност; набиране на спонсорство и дарения; сделки с интелектуална собственост, организиране и подготовка на сватбени тържества и други мероприятия, както и всяка друга дейност незабранена от закон. 

„МаскАрт” се наложи трайно на пазара с изкуство и от години е организатор на концерти и театрални спектакли. До този момент мениджърът Анна Бояджиева ползваше залата на Дома на културата, Летния театър на Бунарджика, лятно кино „Орфей” и Античния театър.  Тя представя в Пловдив Мариус Куркински, Любо Киров, Виктор Калев, Асен Блатечки, Герасим Георгиев-Геро и др.