Ваксинацията на деца срещу COVID-19 в Пловдив ще започне от елитните гимназии. Ученици от Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов”, ЕГ „Пловдив” и ЕГ „Иван Вазов” ще получат първите дози от препарата на Pfizer/BioNTech. Стартът на кампанията ще бъде даден в понеделник. Това съобщи за TrafficNews директорът на РЗИ Пловдив д-р Ваня Танчева – Манчева. Днес ще стане ясно дали в първата група ваксинирани ще влязат и възпитаници на СУ „Св. св. Кирил и Методий“.

„Подготовката тече от няколко седмици. Разговаряла съм с директорите, те са получили съгласие от родителите”, посочи д-р Танчева.

Тя очаква желаещите да са около 80 деца от Пловдивска област.

Първата група ученици ще бъдат имунизирани в сградата на РЗИ. Ако в някое от школата интересът е по-голям, здравните инспектори са в готовност да отидат на място.

По-рано днес бе обявено, че 89 български деца на възраст между 12 и 15 години вече са били ваксинирани срещу COVID-19. Ваксинацията ще се осъществява при личните лекари и във всички ваксинационни пунктове в страната. На този етап лекарите нямат въпроси по отношение действието и ефекта на ваксината.