Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив посрещна в Информационния си център четвъртокурсниците от Университета по хранителни технологии от специалност „Анализ, контрол и екология на храните“ с техния преподавател гл. ас. Милена Николова, за да отбележи заедно с младите хора „Европейската седмица на мобилността“.

Експерти от екоинспекцията изнесоха лекция по темата за състоянието на атмосферния въздух в град Пловдив, мониторинга и възможни мерки за подобряването му, като акцентираха върху ролята на транспорта за постигане на по-чист въздух.

Значителното повишаване на автомобилния трафик в градовете предизвиква остри реакции срещу шума, замърсяването на въздуха, срещу задръстванията, причинени от трафика и честите пътно-транспортни произшествия, тъй като това води до понижаване качеството на живот за хората. Предприемането на мерки за стимулиране на алтернативните варианти за градска мобилност и правилното градско планиране са от изключителна важност за справяне с изброените проблеми. Затова след лекционната част студентите проведоха активна дискусия, като всеки от тях предложи своя мярка за подобряване на чистотата на въздуха в Пловдив, имаща отношение към устойчивото придвижване, а някои от идеите бяха доста оригинални.

В края на срещата младежите бяха поканени да се включат в предстоящия форум, организиран от Сдружение „БГ Бъди активен“, който е свързан с темата на Европейската седмица на мобилността – 2024 -  „Споделено пространство за всички“. Той ще се проведе на 19 септември в Дом на културата „Борис Христов“ и ще даде възможност да бъде чут техния глас по въпроси като: Как трябва да изглежда публичното място, за да отговаря на нуждите на младите? Какви са различните възможности и потребности на младите хора от Пловдив? Кои места в града са най-интересни за младите - паркове, площади, градски улици, културни обекти или други?