В деня на Свети Дух кметът на Община „Марица“ Димитър Иванов присъства на освещаването на нов параклис, посветен на Св. Йоан Рилски Чудотворец в двора на църквата „Света Троица“ в село Труд. Той подари икона на Исус Христос, която ще бъде поставена в олтара на параклиса.

Параклисът бе осветен от Пловдивския митрополит Николай, който преди това отслужи  Архиерейска света Литургия. Владиката се обърна със слово към богомолците, в което изтъкна огромното значение на Бог Свети Дух в живота ни.

„Днес почитаме третото лице на Светата Троица – Светия Дух. Божият дух е просвещавал и вдъхновявал в служението им всички светии, ръководил ги е в техния духовен живот. Днес, с откриването на този параклис, имаме честта да почетем най-големия български светец - Йоан Рилски, който ще бъде покровител на селото и на енорията. На иконостаса в новия параклис, освен храмовата икона на Свети Йоан Рилски Чудотворец, стои и икона на Свети патриарх Евтимий. Неговата личност е свързана със Света Троица, защото когато е изпратен на заточението си по време на османското нашествие, той е казал на българския народ, че го оставя в ръцете на Света Троица – и сега, и навеки“, изтъкна в речта си Негово Високопреосвещенство.

На церемонията присъстваха също кметът на село Труд Красимир Минков, кметове на населени места и десетки миряни.  

Празникът продължи с фолклорна програма, изпълнена от децата от детска градина „Бисер“ и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Труд.