Украински граждани,  които живеят в Пловдив, излязоха на протест на площад „Централен”  срещу войната е родината им.  За да ги подкрепят се присъединиха и редица пловдивчани, които изразиха съпричастност с тях и осъдиха действията на Русия.

„ Благодаря за подкрепа на българите, които са готови да приемат  семейства от Украйна и да ги настанят.Има много и те се увеличават постоянно.  Всъщност това, което се случва е непоносимо и трябва да се реагира по един или друг начин, за да се спре тази агресия”, заяви Виктория, която живее в Пловдив.

Нейни сънародници изразиха мнение, че това което се случва е геноцид и светът трябва час по-скоро да помогне на Украйна и да се спрат кръвопролитията.

„Искаме да спрем войната!  В момента деца и се крият по мазета и бомбоубежища  и плачат, те не се заслужават тези сълзи. Това е престъпление срещу човечеството, а не срещу Украйна. Путин трябва да бъде съден от Международен съд”, заяви със сълзи друга украинка.

Хората разказаха, че в момента се водят тежки сражения в големите украински градове, като дори не пускат хората да се евакуират, като няма зелени коридори.

На площада е бившият кмет на Пловдив Спас Гърневски, както и общински съветници.

„ В този век да пречиш на всеки народ, който има своето изконно право,  да се самоопределя, като да го нападнеш с цялата си азиатска мощ… Това показва колко прави сме били, когато искахме да сваляме Альоша”, каза Гърневски. Той заяви, че за да има мир - Путин в Сибир!

На място е имало и група русофили, предвождани от Иван Иванов, които са искали да провокират протестиращите. Те са излоирани в другия край на протеста, като са охранявани от полицията.