Прехвърляне в самостоятелна форма на обучение грози четиримата ученици от СОУ "Св. Патриарх Евтимий" в Пловдив, които сами се заснеха как пушат марихуана в празна класна стая в училището. В понеделник на обяд се събира педагогическия съвет на училището, за да бъдат обсъдени наказанията на учениците. Това съобщи за TNS.bg директорката на училището Валентина Стоенчева-Георгиева.

Четиримата ученици са в 12 клас. Преди седмица направили видео с телефон, на което двама от тях демонстративно пушат трева в празна стая. Те дори предизвикателно снимат охранителната камера в помещението. През това време един от другите двама ученици следи дали някой няма да дойде в стаята. Видеото е било качено в профила на един от учениците във Facebook, но по-късно самият той го е изтрил.

TNS.bg се добра до видеото, което ви показахме още в петък в новинарската ни емисия. От ръководството на училището също са се запознали със записа. Веднага е проведен разговор с учениците и техните родители. Тийнейджърите твърдят, че това, което пушат пред камера, не е марихуана, а обикновена цигара, разказа директорката на училището. Това обаче не ги оправдава, тъй като пушенето на територията на училището е строго забранено. Четиримата са проблемни ученици, особено двамата, които са заснети с фас в уста.

От СОУ "Св.Патриарх Евтимий" веднага са предприели мерки, сред които е и събирането на Педагогическия съвет в понеделник, който ще реши съдбата на учениците. Прехвърлянето им в самостоятелна форма на обучение е най-тежкото възможно наказание, тъй като те са 12 клас и не могат да бъдат преместени в друго училище, поясни Валентина Георгиева. Директорката обясни, че наказанието все пак е много строго, тъй като нарушаващите правилата ученици ще трябва да вземат в рамките само на месец изпитите си по всички предмети, които изучават, а отделно ще трябва да се готвят за зрелостни изпити. Родителите на тийнейджърите са защитили децата си и са поискали по-леки наказания за тях, съобщи Георгиева. 

Тя заяви, че се проверяват записите от охранителните камери. Според нея записът най-вероятно е направен на 6 април, когато видеото е било качено в социалната мрежа. По това време повечето ученици са били във ваканция. Занятия са имали само ученици от 12 клас. Видеото е направено в празна стая на третия етаж, където по това време не е имало нито други ученици, нито педагогически персонал.

Училището има един охранител, който не само следи охранителните камери, но и отговаря за пропускателния режи в школото. Директорката заяви, че не може по никакъв начин да обвини охранителя, тъй като той има и други ангажименти и няма как постоянно да наблюдава камерите. Тя подчерта, че всички ученици са също така и пълнолетни, запознати са с правилника, така че трябва да са били напълно наясно със сериозността на това, което правят.

Доклад за случая вече е изпратен на Регионалния инспекторат по образованието - Пловдив. Сигналът подаден от TrafficNews.bg вече е препратен към Министерството на образованието, съобщи Соня Мелоян от инспектората. Тя заяви, че СОУ "Св. Патриарх Евтимий" е сред най-добрите училища в Пловдив, постигнали са много успехи в различни насоки, а учениците постоянно се връщат с награди, но въпреки това се стига до подобен неприятен случай.

"Как дрогата е стигнала до учениците? Това е първият въпрос, който трябва да си зададем", обясни тя. "Защото това не е проблем, който започва в училището, а извън него. Охраната няма право да проверява багажа на учениците за забранени за внасяне в училището предмети", поясни Мелоян. От РИО-Пловдив призоваваха родителите да се включат активно в решаването на този проблем и очакват и техните идеи и препоръки за това как да се сложи край на употребата на наркотици сред младите. 

Вижте видеото, което учениците са направили, както и коментарите по темата на директорката и РИО-Пловдив тук:

Още от TNS TV вижте ТУК

TNS.bg