Учениците в Пловдив от 6 до 12 клас ще се обучават дистанционно от утре, съобщи областният управител Дани Каназирева. Това означава, че мярката се налага за 6 и 7 клас, които са новите класове, за останалите ученици мярката се удължава до 22 ноември.  В останалите 17 общини учениците започват училище нормално, като на директорите се възлага да следват указанията, спуснати от министерството на образованието. След 22 ноември училищата ще направят графици за връщане на децата присъствено.

Решението на областния кризисен щаб е единодушно. Информирано решение е и то се базира на анализи и на РУО и РЗИ, съобразено е със становищата на медицинските специалисти, каза Иванка Киркова от РУО. 

„Трябва да сме съпричастни и да вземем най-правилните решения и трябва да помислим за здравето на всички. Решението е подкрепено и от Община Пловдив и признавам, че съм спокойна”, каза Киркова. Тя обясни ,че решението за децата от 6 клас нагоре е взето, тъй като учениците до 5 клас трябва да се обучават в присъствието на възрастни хора. По закон децата не могат да стоят вкъщи сами до 12 години.

Оттук нататък директорите трябва да поемат управленската си отговорност и да решат дали се налага ученици до 5 клас да минават онлайн. Тази възможност за големите училища ще даде възможност за повече пространство за учениците от начален етап, обясни Киркова. 

Имаме общини, в които няма нито един случай на карантиниран или заболял, има и такива, в които има. Директорите на училищата могат да вземат решения за формата на училищно обучение според решението на министъра от 24 октомври.

Към вчерашна дата има 137 карантинирани или болни учители, както и 18 паралелки. Заразени или карантинирани ученици са 1054 в 18 паралелки.