Сватбена треска е обзела пловдивчани. За четирите месеца от май до август 949 двойки са си казали „Да”. Изключително натоварени са били ритуалните зали и през септември въпреки въведените ограничения за капацитета на гостите. Причината – много младоженци са отложили сватбите си от 2020 г. за лятото на 2021 г.

„Беше един много бурен сезон. Имахме повече работа и това много ни радва”, сподели пред TrafficNews директорът на общинското предприятие „Радостни обреди“ Чудомира Пинджева. Тя даде пример, че докато през месец май 2020 г. брак са сключили 57 двойки, през май 2021 г. ритуалите са се утроили – 162.

30 двойки повече са си казали заветното „Да” през юли 2021 г. в сравнение със същия месец на предходната година. А през август сключените бракове са с 62 повече.

„След 7 септември, когато се въведоха новите ограничения за ритуали с 30 души на закрито и 60 на открито, имахме лек отлив. Част от двойките смениха ресторантите с такива с градина. Когато си разпратил всичките си покани и идва такава новина, е много трудно да редуцираш гостите. Беше леко напрегнато, имаше разплакани булки, но ние ги успокоявахме. Само малка част отмениха тържествата си”, разказа Пинджева.

Пет нови семейства са били узаконени и в инициативата „Море от любов в Стария град”. Изнесените ритуали са се провели до фонтана на ул. „Съборна”.  „Много хубави ритуали станаха, винаги е много емоционално. Един от тях беше на наша близка приятелка. Служителка в Бюрото по записвания беше кума и за нас беше много вълнуващо, целият екип се подготвяхме за тази сватба”, обясни директорът на „Радостни обреди”.

Активният сватбен сезон под тепетата ще продължи до кроя на октомври, до когато има много заявки за сключване на граждански брак.