Това са героите с хеликоптери у нас

17.09.2023 12:45 15667 0
Това са героите с хеликоптери у нас

Пожари, наводнения, издирване на изчезнали. Тези са само част от събитията, при които спешно вдигат екипажите на авиобаза Крумово в небето.

През седмицата военни с хеликоптер Кугър извършиха две успешни спасителни акции в Стара планина. И в двата случая се касаеше за ранени парапланеристи. Двете мисии са били опасни заради трудния терен.
 
Пострадалите са английски туристи. Първият сигнал е получен минути преди 15 часа във вторник. Екипажът от авиобаза Крумово излита, за да търси парапланериста. Вертолетът обаче не успява да намери подходящо място за кацане.
 
„За около 22 минути стигнахме района за търсене. Бързо локализирахме пострадалия. Той беше обездвижен. Лежеше на земята, но даваше сигнал, че има жизнени функции“, разказа пред GlasNews.bg подполковник Пламен Дончев.
 
Условията са били лоши и се е наложило пострадалият парапланерист да бъде качен на борда с лебедка.
 
„С колегата трябваше да катерим денивелация 30-40 метра нагоре, , пресечена местност. Това бяха трудностите.“, казва старши-сержант Кацаров, а колегата му спасител в авиобаза „Крумово“ Стоян Колев допълва:
„Винаги има опасност при такива ситуации“.
 
Вторият сигнал е подаден два часа по-късно, когато отново военни от авиобаза Крумово са извършили полет до района на хижа „Равнец“ в Стара планина.
 
„Работата с лебедка беше невъзможна при нас. Ветровете бяха много силни, имаше местни по склона на планината. За самото кацане се наложи да изпълним няколко захода от най-различни места“, споделя пред GlasNews.bg капитан Костадин Бакърджиев.
 
Христо Бекяров и Селда Ахмедова са взели участие и в двете спасителни операции.
 
„Винаги има трудност в такива спасителни акции, тъй като представлява предизвикателство както за машината, така и за членовете на екипажа, но със съвместни усилия успяхме да се преборим с всички трудности“, казва бордният инженер старши-лейтенант Ахмедова.
 
„Тръпката ме мотивира да работя в армията, тръпката от това, че не знаеш каква задача ще се появи следващия ден“, допълва колегата й старши-лейтенант Бекяров.
 
Колегите му споделят мнение, че всички техни усилия и поети рискове се равняват на един човешки живот.
 
Пострадалите парапланеристи все още се намират в болница в Пловдив. Животът и на двамата е вън от опасност. 

 
 
Изпрати новина