Двамата обвинени общинари  от прокуратурата заради градския транспорт на Пловдив и изплащането на компенсациите са били преназначени на други длъжности в Организация и контрол на транспорта, научи TrafficNews.

Още в началото на декември стана ясно, че началникът на Организация и контрол на транспорт – Пламен Вълков е сменен. Той обаче остана на работа  в общинското предприятие, като бе преназначен като началник на отдела за уличното осветление.

Другият служител, който бе обвинен от прокуратурата – главният счетоводител на ОКТ Лидия Пастърмаджиева също се е сдобила с нов пост. Тя пак работи в ОКТ, но не на същата длъжност.

Смениха шефа на ОКТ след обвиненията от прокуратурата, юрист поема постаРокадата е с цел оптимизация на работата на предприятията

Преназначенията съвсем не са случайни. На практика с тях зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов е направил безпредметно искането за отстраняването им от длъжност. От обвинението внесоха в съда двамата общинари да бъде отстранени, тъй като могат да попречат на разследването.

Днес е трябвало да се гледа и делото срещу Вълков и Пастърмаджиева. С преназначаването им обаче от прокуратурата са изтеглили искането си за отстраняването им, тъй като то е безпредметно – те не са на съответните длъжности.  По този начин Чонов успява да спаси работните места и на двамата си служители и в същото време всичко да е законно.

Поради това днес в съда се е гледало искането за отстраняването на друг обвинен общински служител от Асеновград – Александър Бебев. Магистратите са постановили, че докато заема поста си в съответната служба, той може да попречи на разследването и Бебев се е разделил с позицията си. Последният, който е обвинен – Борислав Кръстев не заема същия пост. Той оглавяваше ОКТ през миналия мандат.

Очаква се скоро да започне и същинското дело за длъжностни престъпления от общинарите, както и за източване на бюджета от превозвачите.

Двамата обвинени превозвачи са Веселин Дошков и Иван Чолаков, като акцията на прокуратурата дойде след разкрития на TrafficNews.

Прокуратурата: Обвинени са двама превозвачи и трима общинари за ощетяване на Община Пловдив с милиони от градския транспорт

След разкрития на TrafficNews: Повдигнаха обвинение на Дошков за присвояване на 21 млн. лв. от градския транспорт

След разследване нa TrafficNews: Задържаха шефа на ОКТ в Пловдив Пламен Вълков и гл. счетоводител

Бомбата в градския транспорт на Пловдив избухна – щетите тепърва ще се оценят