„Пловдивчани ще имат зоопарк!”, това написа кметът Иван Тотев в профила си във Facebook, след като излезе решението на ВАС. Вече три години зоопаркът се върти из съдилищата, а дори на подсъдимата скамейка седна и градоначалникът.  

Темата бе табу за градските власти, но както се казва в известния афоризъм – всичко е добре, когато свършва добре. В следващите месеци се очаква офанзива по зоопарка, който да заработи през лятото. Идеята е обектът да вземе Акт 15, общинското предприятие да вземе животните и до Акт 16 те вече да са свикнали с новите си местообитания.

Животните ще бъдат закупувани на пряко договаряне, като пространствата им вече са очертани и определени.  Очакват се екзотични животни от пет континента. 23 са хабитатите, като във всеки един от тях може да се отглеждат по 40-50 животни, ако видовете им позволяват. Хабитатите ще се доближават максимално до естествената среда на животните.

За мечките е заделена площ от 3 декара, която ще наподобява гора. Вътре те ще имат собствени басейн с рекичка, както и различни храсти с плодове. За маймуните пък ще има отопление, за да се осигурят температурите, на които те са свикнали да живеят.

В списъка са леопардовите котки – сервал и оцелот. Една от най-красивите диви котки – евразийски рис, както и забавните сурикати. В списъка с 13 животни са още патагонска мара, носато мече, фламинго, нанду, американска видра, камила, черен лебед и лама.  Специална клетка пък ще бъде изградена за тигъра, която не бе включена в първоначалния проект.

Очаква се и много животни от други зоопаркове, които са обещани на Пловдив заради новите условия за отглеждането им. В списъка са редица птици и бозайници.

Пловдивчани ще имат зоопарк! Еколозите загубиха окончателно делото във ВАСОбщина Пловдив рестартира строителството, откриват го през лятото