Една от големите саги на Пловдив – съдебната битка  за зоопарка приключи! РИОСВ и Община Пловдив спечелиха окончателно делото във ВАС  за екологичната оценка на зоокъта и прилежащите терени срещу Сдружение с нестопанска цел  “Граждански контрол - защита на животните“.

Кметът Иван Тотев заяви, че след решението на върховните магистрати ще рестартира строителството на зоокъта.  В момента той е стопиран на Акт 10, но от градските власти смятат, че за 20-30 дни може да бъде довършено всичко до Акт 15.

След това общинското предприятие ще започне постепенно да взима животни в зоопарка, за да могат те да се климатизират  преди откриването му.  Животни ще се купуват с директно договаряне от различните купувачи, след като от АОП са даде зелена светлина на градските власти да не пускат обществена поръчка. Също така много животни от други зоопаркове в България, които са били договорени и с взимането на Акт 16 те ще бъдат настанени в новите си местообитания.

След като бъдат взети животните те трябва да престоят няколко месеца в новите си домове без да има посетители, за могат да свикнат. 

Очаква се през лятото зоокътът да бъде готов, ако всичко върви по план. Кметът бе анонсирал, че след дострояването на зоопарка, той ще бъде безплатен за пловдивчани до края на годината заради дългата сага със строителството му.

Тотев: Ще бъда по-груб и остър срещу т.нар „еколози”, когато свърши делото за зоопарка ВИДЕОНито един от екоактивистите не се яви на днешното заседание на ВАС, до месец излизат с решение

Рестартират строителството на пловдивския зоопарк, но чакат съда за отварянето муВАС ще гледа жалбата на екосдруженията срещу екологичната оценка на местността

Зоопаркът в Пловдив отваря до края на 2018? Търсят се животниРаботници ще влязат в обекта в средата на септември

Абсурд! Зоопаркът в Пловдив ще продължи да се върти в съдилищатаВ последния момент еколози са обжалвали решението на пловдивския съд, спечелено от РИОСВ и Общината