Огромни задръствания в Пловдив и региона заради протеста на зърнопроизводителите. Стотици земеделци и производители блокираха с трактори и друга селскостопанска техника няколко локации. Образуваха се километрични колони от чакащи автомобили.   

Десетки се събраха днес на кръговото кръстовище край село Труд посока Строево. С вувузели и плакати те се обявиха против вноса на зърно от Украйна. Протестиращи затвориха и международния път Пловдив-Хасково в района на Първомай, пътя Пловдив-Карлово в района на село Калояново и пътя Пловдив-Пазарджик до Орта хан.

След това с техниката си те се изтеглиха към столицата, където се провежда национален протест. С транспортните си средства те предизвикаха хаос в трафика. Протестът им премина под засилено полицейско присъствие, не се стигна до размирици, но бе причинено неудобство на пътуващите. Частично блокирано бе и Карловско шосе, където в платното посока Пловдив, премина тежка техника. Техника мина и по бул. "България".

 

Припомняме, че производителите застават срещу правителственото решение да се свали забраната за внос на зърно от Украйна. Производители настояват и за незабавно изплащане на компенсациите заради войната в Украйна, изплащане на държавната помощ на земеделските производители със 100 % пропаднали площи. Сред исканията им попада и преизчисляване на държавната помощ за земеделци, животновъди и пчелари и облекчаване на условията, свързани с Общата селскостопанска политика.

Част от протестиращите бяха обвинени от премиера Николай Денков, че получават „лъвско парче“ от пая с европейски субсидии. Те бяха наречени „терористи“ , с които той отказа да преговаря. Ден по-късно на извънреден брифинг изрази готовност за преговори със сектора. Заяви още, че правителството работи по промяна на методиката, с която се разпределят субсидиите, за да има по-балансирано разпределение между секторите.

 Галерия: