Дни преди националното външно оценяване за учениците от 7- ми и 10-ти  клас офертите с отговори за матурите започнаха да валят. Из социалните мрежи се въртят множество профили за продажба на отговори за изпитите, които ще се проведат на 13-ти и 16-ти юни.  Въпреки множеството измами  през годините, ученици все още рискуват да изпратят сума на неизвестено лице, срещу „издържани изпити”. В повечето случаи обаче,  явяващите се на изпит остават разочаровани, защото не получават обещаното, а някои от тях дори са залъгвани с грешни отговори.

До TrafficNews постъпи сигнал от читател, който твърди, че се е натъкнал на профил в Инстаграм под името “maturi2023_”, който предлага верни отговори за националното външно оценяване, което ще се проведе след дни. В описанието на профила се казва, че отговорите, които се предоставят са потвърдени от учители, а ако случайно не изкарате високата оценка, за която гарантират,  парите ще ви бъдат върнати. Към промоцията е уточнено, че влиза и текстът, който ще се падне на 2-ри модул.

Профилът е качил и описани цени, а отговори за едната матура ще ви струва скромните 70лв. Ако имате желание за тези по математика цената ще ви бъде общо 130 лева.  Лицето, което поддържа профила ясно е упоменало, че сумите се примат само чрез PayPal или плащане в криптовалута. Интересното е, че създателите на профила са се насочили към  Тик-ток , за да могат да се попуяризират сред по-млада аудитория и да подлъжат все някого. Тук описанието е доста по-интересно, като се обещава перфектно бъдеще ако им се довериш. Измамата може да бъде видяна с просто око, защото създателите на акаунта гарантират, че ако отговорите се укажат грешни парите ви ще бъдат възстановени в троен размер. Как по точно вие сте застраховани в тази ситуация не става ясно. 

Иновциите в тази практика не спират до тук. Нашият читател разказва, че вече има създаден и развит Телеграм канал, в който може да влезеш и да видиш различни оферти за отговори. Може би измамниците са избрали точно тази платформа защото анонимността е гарантирана, а приложението е познато като такова, което защитава съобщенията. От снимките изпратени до медията ни се вижда как в канала са добавени група от хора, някои от които са записани с псевдоними.

„Недопустимо е това да продължава и да подвеждат децата. Не е това начинът!” Твърди ядосано нашият читател.