Задължение на прокуратурата е да се самосезира, когато се изнасят информации за корупционни практики в Народното събрание. Това заяви говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев. Той каза, че проверката е разпределена на случен принцип на наблюдаващ прокурор.

„Проверката е с продължителност 2 месеца, който може да бъде удължен с един месец. Наблюдаващият прокурор има суверенна преценка, дали има достатъчно данни за извършено престъпление и да образува досъдебно производство. Депутатите имат имунитет, дотолкова, че има забрана за тяхното задържане или наказателно производство, но сме далеч от тази фаза. Наблюдаващият прокурор може да разпита депутати за факти и обстоятелства за евентуално извършено престъпление”, каза Кръстев.

Припомняме, че прокуратурата се самосезира, след като Тошко Йорданов обвини Татяна Дончева, че е предлагала 500 000 лева на депутат от ИТН, за да разцепи парламентарната група.

Слави Трифонов: Дончева де факто призна, че е правила опит да разцепи "Има такъв народ”Историята с Дончева за пореден път показва колко мръсна работа е политиката у нас, написа лидерът на ИТН

Татяна Дончева: Целите на Слави Трифонов са да бъда отстранена от политическия животАнгажирането на спецпрокуратурата с проверката най-вероятно ще осуети и този път закриването й, написа тя във Фейсбук