За 24 минути екипът стигнал от Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив до родилното отделение в Първомай

Новородено от Първомай е било спасено в пловдивската УМБАЛ "Свети Георги". Бебето имало проблеми с дишането и линейка, закупена от инициативата "Капачки за бъдеще" го е докарала в областния град. За това съобщи основателят Лазар Радков, който в този ден, 28 юни, бил в болницата.

"В координационния център постъпи сигнал от родилното в Първомай, че новородено бебенце има проблеми с дишането и има нужда от транспорт и специализирана грижа в Пловдив. Колегата парамедик Иван Лесов - най-опитният с апаратурата на линейката на "Капачки за Бъдеще" и човекът с най-много курсове на нея започна да я подготвя, а аз смирено попитах, дали мога да помогна. Иван ми рече - направо идвай и подпали гумите", разказва Радков. 

За 24 минути екипът успял да стигне в родилното отделение и заварил бебето в кувиоза, който инициативата дарила през 2019 г.

"Качихме бебенцето в транспортния кувьоз, Лесов му пусна кислород и заедно с педиатъра д-р Хаджиев, анестезиолога д-р Кериков и медицинската сестра Николова тръгнахме на обратно. Час и двадесет минути след тръгването ни от Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив новороденото беше пристигнало успешно в УМБАЛ "Св. Георги", обяснява Лазар Радков. В болницата неонатолозите го поели.

На 12 юни още едно бебе беше спасено с линейка от капачки. То се роди в седмия месец на пътя между Розино и Карлово. Също имало дихателни проблеми.