Незаконните огромни метални подпори, поставени на улица в Капана, за които TrafficNews съобщи преди седмица, вече са премахнати, видя репортер на сайта. 

Собственици на сладкарница  на ул. "Евлоги Георгиев" бяха блокирали цяла улица, за да осигурят сянка на клиентите си. Това се превърна в поредния претендент в класацията за произволните завоевания на общински площи. металните конструкции бяха предназначени за поставянето на тента пред сладкарница „Complimenti - coffee & desserts“. това предизвика негодувание сред хората, работещи в района, които са запознати с наредбите на Общината и все по-често стават свидетели на тяхното безогледно нарушаване. 

Проверка на TrafficNews установи, че  че Община Пловдив е дала разрешение за поставяне на маси на открито на фирма "Симончи"  за въпросната сладкарница "Комплименти". То е подписано от кмета Здравко Димитров и заместника му Величко Родопски. Впоследствие Експертният съвет по устройство на територията (EСУТ) дава разрешение за поставяне на тента, което е съгласувано и с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Според главния архитект на общината Димитър Ахрянов обаче одобреният проект не отговаря на конструкциите, които бяха поставени.

 

От Пловдивския общински инспекторат също направиха проверка на място, но от заведението не успели да из представят документите и разрешителното за поставянето на конструкцията. Впоследствие собствениците са били поставени пред избор - или да минат отново през цялата процедура по одобрение, но без гаранция, че въпросните железни колони ще бъдат одобрени или да ги премахнат. Очевидно те са избрали втория вариант.  

Другият проблем беше, че конструкциите затваряха цялата улица и правеха невъзможно преминаването на пожарна или линейка. Според одобрените документи след тентата има разстояние от 3,5 метра, през което могат да преминават пожарни коли, линейки и други специализирани автомобили. На практика обаче това не е така, защото там има платформа и стълби и разстоянието между новопоставените конструкции и халите е абсолютно недостатъчно за преминаване на специализиран автомобил.

TrafficNews изпрати запитване по казуса и до "Пътна полиция" - Пловдив. От там отговориха, че в сектор „Пътна полиция“ не е входиран и не е съгласуван проект за разполагане на временни преместваеми съоръжения на ул.“Евлоги Георгиев“.

"Община Пловдив е сигнализирана незабавно да предприеме мерки за спазване изискванията в раздел III чл.7 ал.7 на Наредба на ОбС Пловдив за разполагане на преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементите на градското обзавеждане на територията на общината, а именно:

    -Когато преместваеми обекти се разполагат върху пешеходни зони и пешеходни улици, без автомобилно движение по тях, трябва да се осигури преминаването на транспортни  средства със специално предназначение.

Преди 3 седмици в Капана бе проведена мащабна акция на пловдивския инспекторат. Бяха проверени 32 търговски обекта и съставени констативни протоколи с предписания на половината от тях. Издадени са и 6 акта за установени административни нарушения. Повечето от нарушенията са свързани с нерегламентираното разполагане на маси на върху общински терени. Някои обекти нямат нито схема, нито разрешение. Други поставят маси извън площта и размерите в одобрените схеми или пък отстоянието от фасадата е по-голямо от определеното в наредбата. Масово се нарушава и наредбата на общината за поставяне на рекламни съоръжения, която задължава собствениците да поставят чадъри и тенти само в бял цвят или екрю, без рекламни лога и брандове.  

"Тук скоро ще стане по-зле от битак. Явно всеки си прави каквото си иска. Утре ще започнат и да остъкляват заградените "дворчета"  и цялата идея на това място ще бъде загубена. Алчността ще погуби Капана", прогнозират хора, които работят там. 

Подпори за тенти на нова сладкарница в Капана преградиха основна улица! А ако стане пожар?!Собствениците имат разрешение за тента, но одобреният проект няма общо с изпълнението, категоричен е главният архитект Ахрянов