Сладкарница в квартал Капана на Пловдив „затвори“ цяла улица, за да осигури сянка на клиентите си, и с това стана нов претендент в класацията за произволните завоевания на общински площи. Ул. „Евлоги Георгиев“, отстрани на Халите, съвсем скоро ще бъде блокирана от тентите на заведение „Complimenti - coffee & desserts“. Вече е поставена и част от конструкцията – четири огромни железа, бетонирани в  саксии.

„В Капана продължава тенденцията за създаване и заграждане на собствени "частни дворове“ на заведенията. Тротоарното право им дава възможност да изкарат маси, но не и да ограждат/заграждат и блокират нормалното движение на хората по пешеходните зони. Нямат и право да разполагат и инсталират допълнителни съоръжения, саксии и подобни“ споделя гражданин, който се свърза с медията ни, за да разкаже за проблема. Той добави, че до момента в квартала никога не е имало съоръжение с подобни размери.

Според запознати, монтажът на конструкцията се подготвя от повече от седмица. Припомняме, че в края на юни общинската администрация афишира за стартирала акция срещу подобни практики и обяви за санкциите, наложени на редица заведения. Изглежда опитите на общината да вкара ред във все по-наглата окупация на квартала не е впечатлило собствениците на сладкарница „Complimenti“.

Проверка на TrafficNews по казуса установи, че Община Пловдив е дала разрешение за поставяне на маси на открито на фирма "Симончи"  за въпросната сладкарница "Комплименти". То е подписано от кмета Здравко Димитров и заместника му Величко Родопски. Впоследствие Експертният съвет по устройство на територията (EСУТ) дава разрешение за поставяне на тента, което е съгласувано и с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Според главния архитект на общината Димитър Ахрянов обаче одобреният проект не кореспондира с конструкциите, които са поставени там в момента. 

"Одобреният проект е за съвсем фини алуминиеви подпори на тенти, които отговарят на общинската наредба", категоричен е арх. Ахрянов. Другото разминаване е в самите габарити. Според одобрените документи след тентата има разстояние от 3,5 метра, през което могат да преминават пожарни коли, линейки и други специализирани автомобили. На практика обаче това не е така, защото там има платформа и стълби и разстоянието между новопоставените конструкции и халите е абсолютно недостатъчно за преминаване на специализиран автомобил.

"Ще извършим проверка на място. Това е абсурд", заяви арх. Ахрянов. 

В квартала също са шокирани от случващото се. Само преди две седмици там бе проведена мащабна акция на пловдивския инспекторат. Бяха проверени 32 търговски обекта и съставени констативни протоколи с предписания на половината от тях. Издадени са и 6 акта за установени административни нарушения. Повечето от нарушенията са свързани с нерегламентираното разполагане на маси на върху общински терени. Някои обекти нямат нито схема, нито разрешение. Други поставят маси извън площта и размерите в одобрените схеми или пък отстоянието от фасадата е по-голямо от определеното в наредбата. Масово се нарушава и наредбата на общината за поставяне на рекламни съоръжения, която задължава собствениците да поставят чадъри и тенти само в бял цвят или екрю, без рекламни лога и брандове.  

"Тук скоро ще стане по-зле от битак. Явно всеки си прави каквото си иска. Утре ще започнат и да остъкляват заградените "дворчета"  и цялата идея на това място ще бъде загубена. Алчността ще погуби Капана", прогнозират хора, които работят там. 

"Ако един получи разрешение за подобни конструкции, на какво основание след това общината ще откаже и на останалите собственици на заведения? За 8 години този квартал се превърна в емблема на града, но всичко това е на път да бъде опропастено", коментират част от обитателите. 

И все пак наред с всички нарушения най-притеснително е блокирането на улицата, която осигурява достъп на пожарни и линейки в квартала. При евентуален инцидент, при масово окупираните от маси и столове улици, това може да се окаже фатално. 

TrafficNews е изпратил запитване до ОД МВР-Пловдив дали проектът за конструкциите е съгласуван с тях и очакваме реакция от страна на общината. 

Член 7 на Наредбата на Общинския съвет за реда за поставяне на преместваеми обекти за увеселителна, търговска или друга обслужваща дейност и елементите на градското обзавеждане на територията на Община Пловдив забранява поставянето на преместваеми обекти върху улични платна и паркинги. 

 

Общинският инспекторат с извънредни проверки в Капана, спипа половината търговци в крачкаМасово търговците правят едно и също нарушение