Незаконните  рекламни пана на диджеите Миро и Дидо, поставени на две от фасадите на изгорялата баня Орта мезар , вече са свалени, установи проверка на TrafficNews. В края на миналата седмица винилите бяха окачени на паметника на културата, но след сигнал последва спешна проверка от общинския инспекторат. Служители на инспектората съставиха констативен протокол за нарушението. В последния работен ден на седмицата билбордовете са били отстранени.  

На фасадата остана само голямата прокъсана табела, която рекламираше бившият мебелен магазин, който се помещаваше в банята. Стените на паметника на културата пък са украсени с графити. 

Съдбата на паметника на културата обаче продължава да бъде неясна. В него се бяха заселили  семейство клошари, които предизвикаха два пожара. След намесата на полиция, в момента банята е необитаема. Процесът по възстановяването й обаче е зациклил, тъй като според собственика Радослав Бозуков от район "Централен" не дават зелена светлина на проекта. Кметът на района Георги Стаменов заяви, че няма как проектът да бъде съгласуван, той като един от проектираните входове  е в друг урегулиран имот. Собственикът на сградата не изключва възможността спорът да влезе в съда, което означава, че банята още дълго време ще продължи да се руши. 

Баня Орта Мезар  е една от четирите най-стари живи сгради в Пловдив, а през годините, освен турска, е била и еврейска. Хамамът е наречен на едноименния квартал, който започва да се населва след завладяването на града от османските турци в края на XIV век. Според историческите данни тази обществена баня е построена през ХV-XVI век. Известна е и с името Ени хамам. Обявена е за паметник на културата от местно значение. В нея има няколко исторически пласта, които ако не бъдат съхранени, ще останят само в историята.