Племенникът на бившата първа дама на страната Антонина Стоянова – 43-годишният д-р Борис Кузманов бе оправдан днес след 9-годишна съдебна сага. Колегата му д-р Христо Кунчев също бе оневинен. Апелативният съд в състав Васил Гатов, Веселин Ганев и Велина Антонова отхвърли и огромните обезщетения, присъдени от предишната инстанция. 

Делото вече три пъти мина през Окръжен съд, два пъти през Апелативен и веднъж през Върховен. През ноември 2013 г. двамата бяха осъдени на по 6 месеца условно, но Апелативният съд върна случая за ново разглеждане с мотива, че при първия процес по казуса не е заседавал тричленен съдебен състав, както изисква законът. 

При предишното разглеждане двамата лекари получиха по година и половина затвор условно. Присъдата им беше потвърдена от Пловдивския апелативен съд. Те са признати за виновни за причиняване на смърт поради лекарска немарливост.

Всичко започва на 18 септември 2009 г., когато гинекологът д-р Кузманов оперира 77-годишната Елена Венкова.

След като излиза от упойката, жената получава болки в корема. Тогава д-р Кузманов й прави изследвания с ехограф и разбира, че в корема на жената се събира течност. На близките било обяснено, че това е нормално.

По-късно обаче болките станали нетърпими и гинекологът изписал хапчета за по-добра перисталтика.

На следващия ден двамата лекари разбрали, че пациентката е направила перитонит. Наложило се повторно да я оперират и тогава установили, че матката е пробита от предната хирургическа интервенция. Взели решение да я премахнат. Три дни след операцията Елена Венкова починала.

"Обвинението срещу двамата гинеколози е за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на професионално задължение или поради незнание", съобщиха тогава от прокуратурата.

Мотивите за оправдателната присъда на Апелативния съд ще станат ясни до месец. Присъдата не е окончателна, тя подлежи на обжалване пред Върховен съд.

Две години след смъртта на жената, през юни 2011 г. д-р Борис Кузманов бе заловен с 11 грама хероин - около 300 дози, на влизане в  клиниката, в която практикуваше. Бяха му повдигнати обвинения за притежание на наркотици. В съда той каза, че дрогата е за лична употреба, тъй като от четири години е наркозависим. Д-р Кузманов е племенник на бившата първа дама Антонина Стоянова, а майка му - проф. Йорданка Кузманова, е бивш ректор на Аграрния университет. Той бе арестуван и пуснат под гаранция от 500 лв.  “Случаят с починалата пациентка Елена Венкова е една от причините да посегна към наркотиците. Преживях и лични драми, това е най-голямата ми грешка в живота, понесох си наказанието за това”, сподели по-късно пред съда д-р Борис Кузманов.