Общинската фирма „Инсинератор – Пловдив” ще бъде ликвидирана, след като претърпя крах да завърши вече пословичното предприятие за горене на медицински отпадъци.  Дружеството бе създадено преди 4 години, като в него бяха апортирани имоти и апаратура за 6,7 млн. лева. За този период обаче то трупаше само загуби и носеше разходи на общинската администрация. Управителят му Дончо Кацарев искаше да изтегли кредит от 6 млн. лева, за да довърши съоръжението,но местният парламент, така и не му даде картбланш.

След това излязоха скандални разкрития за Кацарев, а Община Пловдив реши да закрие дружеството и да даде обекта на концесията. В петък Общинският съвет ще вземе решение за ликвидация на фирмата, чиито активи бяха изкарани преди няколко месеца. От предложението става ясно, че разходите и загубите само към юни тази година са 17 000 лева. Отделно дружеството дължи и 100 000 лева данъци и лихви за последните 4 години.

Местният парламент трябва да избере и ликвидатор на дружеството. Любопитното е, че неговата заплата ще бъде с по-висока от тази на сегашния управител. Кацарев се разписва за около 1000 лева на месец, а ликвидаторът ще взима две минимални заплати на месец, докато закрие дружеството.

Шефът на „Инсинератор – Пловдив” наел колата на майка си за служебна, изхарчил 100 бона за издръжкаДончо Кацаров няма спомен за какво са изхарчени средствата през последните 4 години

В същото време градските власти подготвят концесията на инсинератора. В нея ще попадне  имотът на бул. „Кукленско шосе” и техниката, оценена на 7 млн. лева. Според първоначалния план  максималният срок на концесията трябваше да е за 35 години с възможност за удължаване за още 11,7 години. След приключването на конкурса ще трябва да се мине през още една санкция на местния парламент.

По предложението на Община Пловдив предметът на концесията трябва да е: „Изпълнение на строителство и строително-монтажни работи и дейности за доизграждане и въвеждане в експлоатация на „Инсинератор Пловдив“, срещу правото на концесионера да получава приходи от услуги по събиране и третиране на отпадъци от лечебни и здравни заведения, които ще осъществява на територията на обекта, при поемане от него на строителния и оперативния риск”.

Тепърва ще се установяват сроковете за довършването на базата, като това ще се случи след изготвяне на технически анализ. Това ще се установи и какво концесионно възнаграждение ще получава Община Пловдив.

От втория път: Дадоха зелена светлина за концесията на „Инсинератор – Пловдив” за 47 годиниБъдещият концесионер ще вземе техника и имоти, оценени на 7 млн. лева