На 3 септември, макар и само за няколко часа, Летният театър в Пловдив се превърна в център на северната магия. Властелините на челото от Финландия  – Apocaliptyca и исландците Solstafir подариха на феновете си едно извисяващо и помитащо нордическо изживяване.

Вчера, пред входа на Летния театър се изви огромна опашка от метъл фенове, които нямаха търпение да се доберат до местата си и да се насладят на всепоглъщащото шоу.

В 20:00 часа исландска мъгла се спусна над сцената и Solstafir стъпиха на нея. Пост-метъл бандата, която стартира като блек метъл, откри сета си с леденото парче Þín Orð. Последва експериментално-мелодично връщане назад с Ótta и Pale Rider. Студена меланхолия завладя напълно публиката, при изпълнението на Fjara и Ljos i Stormi.

Бандата разби всички стереотипи за студените северни хора. Доказаха, че те може и да са родени в една малка страна, известна с леденото си величие, но имат чувство за хумор и топли сърца. След няколко симпатични шеги, като завършек на сетлиста, фронтмена Aðalbjörn Tryggvason слезе в публиката, за да изпълни Goddess Of The Ages. Той се разходи сред хората, прегърна някои от феновете, с други танцува, трети просто докосна и здрависа. Примерът му беше последван и от басиста Svavar Austmann, който се озова с баса си сред екзалтираната тълпа. Този реверанс към феновете трябваше да покаже, че те са част от тях, също толкова земни и истински. И определено успяха, защото бяха изпратени с екзалтирани викове.

След което, сред северната мъгла на сцената се появиха титаните на симфоничния метъл – Apocaliptyca. 

Чували ли сте да наричат Финландия - столицата на метъла? Ето и причината. Страната има повече метъл банди на глава от населението от всяка друга. Също така се твърди, че Финландия е единствената страна в света, където метълът се счита за мейнстрийм музика. Затова и никак не е чудно, че трима челисти и един джаз барабанист, потопиха публиката си в толкова сковаваща нордическа магия, че феновете сякаш почувстваха как Северното сияние ги обгръща.

Eica, Paavo, Perttu и Mikko откриха сета си с изпълнение от новият им албум Cell-O от 2020-та.

Както самият Eica каза: “Ние сме трима челисти, които обичат метъл музиката. Беше ни казано, че челото е класически инструмент. Затова ние доказахме друго. Но самите ние имаме нужда от завръщане към корените си и към класическото.” Така той обясни концепцията на албума.

Но не пропуснаха да разтърсят феновете си и с парчета от първия и втория им албум . Емблематичните Master Of Puppets и Nothing Else Matters. Докато изпълняваха балдата, човек имаше усещането, че се е пренесъл някъде в 90те години, но вместо запалки както тогава, всички бяха вдигнали телефоните си и се поклащаха в такт.

Вокалистът  Tipe Johnson, който участва в живите изпълнения на бандата по време на турнето, разтърси с музикалните композиции I’m Not Jesus,  Not Strong Enough и I Don’t Care.  И разбира се, за къде без Seek and Destroy.

Естествено нямаше никакъв шанс, музикантите да се разминат без бис. Когато бяха буквално призовани отново на сцената, те подариха на фенове си Farewell  и се сбогуваха с тях с класическото парче  The Hall Of Mountain King на Едвард Григ.

И дори когато всичко свърши, сцената притъмня, а светлините на Летния театър се включиха, хората си тръгнаха с частица северна магия в душите, заради екстаза, които бяха изживели.