Само една матура сред седмокласниците е била анулирана днес в Пловдив. Детето я прибрало в чантата си и напуснало сградата на училището. След минути обаче ученикът се върнал с родителите си, но правилата за информационна сигурност са нарушени и трябва да бъде анулирана.

Междувременно само 238 деца от общо 5852 не са се явили на Националното външно оценяване по български език.

Медията ни научи, че в големите училища, в които учат деца, чийто майчин език не е българският, са липсвали едва 10% от седмоклоасниците.

Близо 500 са били десетокласниците, които не са успели да положат изпит, поради отсъствие. Както медията ни съобщи, 19 ученика от 10-клас са били карантинирани като контактни лица. От тях само 16 са влезли в училищата.

Карантинираният седмокласник също е успял да представи знанията си в специална изолирана стая.

С TrafficNews се свързаха развълнувани седмокласници, които разказаха, че първият модул от матурата е бил по-труден от очакванията.

„И двата модула не бяха леки.Всичките ми съученици написахме всичко, но се затруднихме при теста. Според мен се справихме”, разказа Християн от СОУ „Пейо Яворов”. Седмокласникът разказа, че тази сутрин е имало деца, които не са носили в себе си необходимите документи.

„Момиче и момче нямаха задължителната служебна бележка от МОН, както и ученическа книжка”, допълва Християн.

Припомняме, че разказът „Череши“ на Захари Карабашлиев се е паднал за преразказ на седмокласниците. От седмокласниците се очакваше също да коментират в няколко изречения думите от Вазовата повест „Немили-недраги“: „Къщята, магазиите, кесиите, сърцата бяха затворени за тях.“

Седмокласниците правят преразказ на творба на Захари КарабашлиевВече свърши и изпитът на десетокласниците