От 12 до 16 юни се проведе, вече традиционния за Район „Северен" празник на изкуствата за малки и големи - „Седмица на изкуствата в Район Северен".

Парковете в района се превърнаха в творчески пространства за всички желаещи, малки и големи творци. Там преподаватели от школите по изкуства на Народно читалище „Проф. Кирил Дженев-2018", помагаха и напътстваха малчугани и по-пораснали деца в създаването на своеобразни малки творби на изкуството, които след това всеки от тях отнесе в дома си, за да покаже как с желание и доза талант може да се сътвори нещо красиво. Освен на белите платна, малките художници имаха възможността да се докоснат и до коренните български занаяти, като претвориха обикновени на пръв поглед дървени лъжици и дъсчици в малки изящни творби на изкуството.

Вечерите на „Седмица на изкуствата в Район Северен" бяха изпълнени с много музика и танци на сцената на парк „Рибница". Над 120 деца представиха музикални и танцови изпълнения от различни стилове - балет, поп и джаз пеене, народни танци, театър за деца и др. Въпреки лошото време, публиката, събрала се в парка устоя на това изпитание и подкрепи малките изпълнители със заслужени аплодисменти.

В заключителния ден на „Седмица на изкуствата в Район Северен" 2023 малките творци от арт работилниците, посетиха Читалище „Проф. Кирил Дженев-2018", където също сътвориха невероятни творби. А като „черешката на тортата" бе концерта на Фолклорен ансамбъл „Тракия". Те зарадваха верните си почитатели с песни и танци от различни етнографски области на България и подобаващо поставихме заедно „точката" на тазгодишното издание на „Седмица на изкуствата в Район Северен" 2023.

„Седмица на изкуствата в Район "Северен" е съвместна инициатива на Народно читалище „Проф. Кирил Дженев-2018" и г-н Стоян Алексиев - кмет на Район „Северен", Община Пловдив.

Проекта се финансира по компонент „Гражданска активност" на Община Пловдив и е част от Културния календар на града.