Вече очакваме с нетърпение - да седнем край басейна или на брега на морето и да се наслаждаваме на слънчевите лъчи с чаша коктейл в ръка.

Но, оказва се, че трябва да бъдем винаги внимателни и нащрек. Защото дори парченцата лайм или портокал, които украсяват чашата, могат да навредят сериозно на кожата ни.

Експертите твърдят, че попадането на сок от цитрусови плодове върху гола кожа, изложена на слънце, може да предизвика сериозна кожна реакция. Дори силно изгаряне.

Реакцията, наречена фитофотодерматит, се случва, когато кожата е в досег с растителните съединения фуранокумарини, тъй като те я правят по-чувствителна към ултравиолетовата светлина.

Следствие на това се появява червен, сърбящ и парещ обрив. Може дори да се образуват болезнени мехури, изискващи медицинска помощ, чието премахване отнема седмици и дори месеци.

Освен цитрусовите, растенията, които причиняват фитофотодерматит са още целина, смокини, магданоз и пащърнак.

Всеки тип кожа може да получи подобна кожна реакция. И все пак, по-податливи са светлите. Интензивността на обрива варира и в зависимост от количеството на сока и времето на излагане на слънце.

Ако полчуим фитофотодерматит, специалистите съветват да третираме кожата като при слънчево изгаряне. Може да използваме противовъзпалителни лекарства за овладяване на болката, базирани на ибупрофен, лечебни мехлеми или вазелин. При по-тежки случаи задължително е да посетим дерматолог за подходящо медицинско лечение.

А най-добре е просто да избегнем подобни крайни състояния, съветват от CBS News. Това може да стане чрез обилно измиване на засегнатите места с вода, защита на кожата със слънцезащитни кремове с висок фактор и повечко време прекарано на сянка.

 

Източник: lifestyle.bg