Съпругата на задържания пловдивчанин и обвинен от руските власти за тероризъм в Крим търси помощ, за да го спаси. Псолството ни в Москва обаче не може да съдейства на Марина Петранова, защото България не е признала Крим за руска територия.

Тя твърди, че мъжът ѝ няма нищо общо с подобна дейност и отрича Петранов да има транспортна фирма. Федералните служби за сигурност обаче твърдят, че той се е занимавал с пратки, а бомби, които са изнасяни от България, са били маскирани под пратки с електрически котлони. „Никакви бомби не е карал. Като чух това, бях в шок”, категорично каза пред Нова тв  Петранова.

Припомняме, че преди месец Федералната служба за сигурност /ФСС/ обяви, че е задържала агенти на украинското разузнаване, които са подготвяли терористични актове в Крим. Целта на атентатите са били към губернаторът на Крим Сергей Аксьонов, кметът на Ялта Янина Павленко, както и транспортната инфраструктура на полуострова. Сред задържаните бе и пловдивчанинът, който беше представен като Денис Петранов, роден през 1979 г. ФСС  потвърди , че той има българско и украинско гражданство и се е занимавал с доставка на оръжие на територията на Русия.

"Първото, което направих, беше да се обърна към посолството на България в Москва. От там ми казаха, че ще направят запитване. Чаках три седмици, нямах никакъв отговор. Вчера вечерта ми казаха, че имат отговор, наистина всичко е както го казвам. Това е записано в отговора, обаче не могат да ми помогнат, защото България не признава Крим като територия на Русия и нищо не могат да направят", каза Марина.

Марина и Денис са етнически българи от окупираните от Русия територии на Украйна. От 2017 г. живеят в Пловдив, където Денис работил в завод, но имал здравословни проблеми, затова получава пенсия. Често ходил при родителите на съпругата си в Райновка, Русия.

Когато тръгнал да се прибира, минал през окупирания Мариупол. Бил е държан 12 часа за проверка. 1000 км по-късно, на границата между Русия и Грузия, го чакали служители на ФСБ. Последно чула мъжа си Денис на 10 май, когато са били повдигнати обвиненията.

"Първо е обвинен в хулиганство, защото ходил и се карал с хората по улиците. Беше задържан за 10 дни и когато излезе, го чакаха отвън и му предявиха всичко това", разказа още жената.

Пловдивчанин е задържаният от руските служби за подготвени атентати в КримДенис Петранов има фирма за транспорт под тепетата

Арестуваха българин, подготвял атентат срещу губернатора на КримД. Петранов се е занимавал с доставка на оръжие на територията на Русия