7 630 915 лева! Толкова струва мечтата на обитателите на пловдивската ЖСК „Мечта” да санират сградата, в която живеят. При 160 апартамента в обекта, изчисленията сочат, че средната цена за саниране на имот е около 47 500.  

ЖСК „Мечта“ се намира на кръстовището на  булевардите „Руски“ №16 и  „Шести септември“ , а под нея се намират две банки, сладкарница „Нико” и няколко магазина.

Емблематичният блок е строен 70-те години на миналия век , а първите  му обитатели са се заселили в него през 1979 година. 40 години по-късно настоящите му собственици решават да се възползват от програма „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“, създават сдружение и кандидатстват.

Сдружението е сформирано от общо 243 бр. собственици на апартаменти. В сградата са налични общо 148 апартамента и 12 стопански обекта - общо 160 имота. По технически паспорт сградата  е със застроена площ - 2 725,50 кв. м. Разгърнатата застроена площ е 23 238,15 кв. м., а застроеният обем е 71 274,80 куб. м. Това е  най- голяма сграда в Пловдив, кандидатствала по проекта, но въпреки параметрите, не е сред класираните за безвъзмездни мерки за енергоспестяване.

От Сдружението са наели адвокат и са изпратили мотивирано възражение по процедурата по оценяване до министъра на регионалното развитие и Омбудсмана на Република България.

„Възразяваме срещу така направената оценка и намираме, че сграда ни не е оценена обективно и точките са неоснователно занижени спрямо предложените критерии. Начинът, по който сградата е оценена не е прозрачен и въпреки яснотата в критериите, изцяло липсва обосновка по някои от тези критерии. Налице са съществени технически несъответствия в оценката. Намираме, че сумите, които са предвидени за саниране на сградите са силно завишени спрямо реалните пазарни цени, което води до несправедливо разпределяне на средствата по фонда и по-малко реализирани обекти” са категорични пловдивчани.

Сградата е събрала 105 точки от възможни 140. Двата критерия, по които не е получила максимален брой точки са „Процент енергийно спестяване в годишното потребление на първична невъзобновяема енергия в резултат на енергоспестяващите мерки“ – 15 от 25 т., и „Ефективност на инвестицията за енергийна ефективност като отношение на необходимата инвестиция в лева към количеството спестена първична невъзобновяема енергия в kWh на годишна база – лв./kWh/г. – 10 от 35 т.  „Прави впечатление, че по всички критерии сме получили изрични коментари с обосновка, но по критериите, по които сме получили намален брой точки такава няма.  Подобни анализ и заключение не се откриват и никъде във всичките 180 страници на. Липсата на яснота създава у нас чувство за субективизъм, което считаме за недопустимо при разходване на европейски средства” твърдят от сдружението.

Хората от „Мечта”  настояват да получат разяснения как е определена сумата от 7 630 915,06 лв от представители на общинска администрация, като краен бюджет, с който е входиран проекта, при условие, че в обследването за енергийна ефективност представената количествено стойностна сметка е на стойност 3 470 529 лв.

При това КСС , сградата събира 127 точки, които й дават право да бъде класирана по първи етап на програмата .

След като експертите от район „Централен” преизчисляват проекта, те подават към министерството бюджет от  7630915,06 лв.

Според живеещите в блока, това е абсурдна сума, която нахвърля в пъти стойността на същинските енергоспестяващи дейности от КСС, дори и след включване на други съпътстващи дейности, допустими по настоящата процедура към стойността на проекта.

Така ЖСК „Мечта”събира едва 105 точки, което автоматически го изключва от списъка на одобрените на този етап и остава в списъка с резервите.

Тя няма да може да участва и във втория етап, тъй като според изискванията на програмата, всяко домакинство трябва да се включи средно с около 9 200 лева.  „Това са финансово неизгодни условия за всички и както виждате за втория етап на програмата почти няма желаещи”, коментират адвокати.

Те настояват да им бъде отговорено за какви дейности е предвидена разликата от 3 милиона лева.

От район „Централен” коментираха, че сумата е определена на база сходни проекти от техни експерти. По този начин общината се застрахова срещу евентуално увеличение, което фирмата изпълнител би поискала, след като бъде класирана. От там не изключиха възможността  стойността на КСС –то  да е умишлено занижена, за да може обектът да покрие критериите. Според  тях, средната цена за саниране в Пловдив е около 300 лв/ квадрат , като в нея влизат всички дейности по програмата – смяна на дограми, ремонт на покриви и общи части и др.

„Всичко това обезсмисля изготвянето на енергийното обследване, защото програмата се свежда до залагане на максималните стойности разписани за отделните допустими СМР, без да се задава въпроса, при тези завишени стойности за инвестиция, какво се случва с откупуване на предписаните мерки във времето. Реално това се оказва програма за ремонт, а не програма за енергийно ефективно обновяване на жилищния сграден фонд” , категорични са от сдружението.

 „Ако всички тези проекти са оценени по същия начин, то тогава логичен остава отговора на въпроса  биха ли могли да се санират по-голямата част от обектите, за които са подадени заявления. Оставаме с впечатление, че това не е целесъобразно и разумно разхищение на европейски средства” , пишат гражданите.   Те се обръщат към министъра на регионалното развитие и омбудсмана и настояват да се защитят правата на гражданите и да се спре подобно непрозрачно и неразумно разхищение на пари.