"Още една сграда си отива. Някои хора никога няма да разберат, че тези къщи са част от историята на града. парите не винаги са най- важното нещо". Възрастна жена стои на ъгъла на улиците "Опълченска" и "Свети Климент" и с тъга в очите гледа поредната къща, която изчезва от центъра на Пловдив. 

Имотът е ограден с временна ограда, на която има табели "Предстоящо събаряне". Едноетажната къща е типичен представител на българския архитектурен модернизъм, но не е паметник на културата. И това я прави поредната жертва на инвеститорите, за които събарянето на стари къщи е единственият начин да се сдобият с апетитен парцел в центъра. 

Според информационните табели на нейно място ще се появи сграда с височина 11,50 метра със 7 апартамента , офис и паркоместа за 7 автомобила. В проекта са заложени надземни гаражи. Разрешителното за строеж е издадено през август 2024 година от район "Централен". 

Бездействието на градската власт по отношение на културно - историческото наследство на Пловдив продължава. В Пловдив има над 300 сгради с белези на паметници на културата. Години наред обаче няма реални действия те да получат защитен статут и стават жертва на предприемачи. Съгласно закона, общините носят отговорност за опазването на ценните сгради на тяхна територия, включително за мерките за поддържането им, но предвид състоянието на голяма част от паметниците това очевидно не се случва.

Другият проблем е, че законодателството ни не е синхронизирано с реалната ситуация и десетки къщи са на път да се срутят или да бъдат съборени с прославутия План за безопасност и здраве, преди да се намери човек, който да ги възстанови. Липсва и държавна политика, както във всички страни от Европейския съюз, които отделят огромен ресурс, за да финансират реставрацията на старите сгради. 

Ако в най- скоро време Община Пловдив не направи план за съхранение и реставрация на тези сгради, Пловдив ще бъде обезличен. Не е за пренебрегване и друг сериозен проблем - замяната на еднофамилна къща със 7 апартамента автоматично се отразява на движението в града, което предвид липсата на нормален градски транспорт е истински кошмар. 

 

Новите варвари!Алчността на инвеститорите и безхаберието на община и държава са пагубни за Пловдив

Меценати или варвари? Всеки сам избира какъв да бъдеВъпреки липсата на адекватна държавна политика, все още има граждани които инвестират време, пари и нерви , за да съхранят красивите стари къщи