Ежедневни сигнали за нашествие на комари достигат до медията ни от пловдивчани. Многократните оплаквания до TrafficNews идват от различни точки на града, като гражданите коментират, че дори не могат да се разхождат спокойно, без да бъдат нахапани от досадните насекоми, независимо къде се намират.

„Чудим се пръскано ли е тази година против комари и вредители изобщо, тъй като където и да отидем аз и семейството ми биваме нахапани брутално от комари, от което получаваме огромни хроли и изключително неприятен сърбеж”, коментира пловдивчанка, която живее в район „Северен”.

Жената добавя, че дори и мазилата, които предпазват от нахапвания от насекоми не помагат, тъй като с каквото и да се намажат, ефект няма.

„Тазгодишните комари са с размер на врабчета. Сякаш не е пръскано против вредители въобще. Друга година не е било толкова сериозно положението, нещо страшно е тази година. Имам чувството, че тези комари са безсмъртни, ако изобщо е било пръскано против тях”, коментират пред медията ни пък живущи в Кючука.

Хората са притеснени, че комарите могат да бъдат преносители на болести като малария и марсилска треска, като настояват за по-сериозни мерки.

По този повод потърсихме коментар от шефката на ОП „Дезинфекционна станция” Петя Дингилева, която заяви, че непрекъснато се обработват и пръскат площите в града, като се работи успоредно с частна фирма.

 „Интелигентните хора могат да си обяснят защо в тези условия биват хапани от комари. Аз също живея в този град, но чак такова нашествие не виждам да има”, заяви пред наш репортер тя. Дингилева добави, че валежите и топлото време са довели до наплива на насекомите. 

Припомняме, че от ОП „Дезинфекционна станция”  наеха външна фирма, която да се включи в обработката на откритите площи. Поръчката е за 918 000 лева, разделена в три години.

В предмета на поръчката са включени мероприятия по дезинсекция и растителна защита в открити площи, обществени паркове, водни биотипи, мочурища и други пространства на територията на Пловдив, с обща приблизителна площ от 42 000 декара.

Повече по темата вижте тук:

Община Пловдив вика подкрепление за 918 000 лева в битката с кърлежите и комарите„Дезинфекционна станция” ще работи и с частна фирма в следващите три години