Заболеваемостта за изминалите две седмици в Пловдив и областта  рязко е спаднала и е  136,6 на 100 хиляди души. Продължава положителната тенденция за по-малко приети в болниците пациенти и  преминали през Спешна  помощ. Това стана ясно на проведения днес Медицински щаб при областния управител и председател на ОКЩ  Дани Каназирева.

Д-р Сийка Димчева от РЗИ  съобщи, че продължава ваксинирането на медиците в областта. До момента са ваксинирани 1405, като до края на седмицата се очаква броят им да надвиши 2000 души. Тя съобщи, че от 17 януари ще започне поставянето на втората доза на имунизираните от 27 декември.

„Към днешна дата излекуваните от ковид-19 в Пловдив и областта са много повече от заразените. 178 са преборили заболяването за изминалите три дни, като общият им брой е вече 15 887.  Според Областната информационна система свободните легла са 752, от които 51 за интензивно лечение, коментира Каназирева.

Хоспитализираните пациенти в ковид отделенията към днешна дата , въведени в Националната информационна система, са 386.

През изминалото денонощие от Спешна помощ са отговорили на 145 повиквания, от тях 12 свързани с ковид. Хоспитализирани са 2  болни в областта и 6 в Пловдив, оставени на домашно лечение са 4. По думите на директора на ЦСМП д-р Иван Стойнов за цялата изминала седмица повикванията, свързани с ковид са били 109, като е имало период през ноември с 90 повиквания на ден.

5 са новодиагностицираните  случаи на Ковид-19 в Пловдивска област за изминалото денонощие. Четирима от заболелите са от Пловдив и един от община Марица.

Заедно с установените през двата почивни дни /64 положителни/, регистрираните в Националната информационна система са  общо 19 390. 

Сред новите случаи от последните три дни има 1 лекар, 1 медицинска сестра и 1 акушерка. Извършват се епидемиологични проучвания и се вземат съответните противоепидемични мерки според конкретния случай.  

От РЗИ съобщават, че за последните три дни в областта са починали 7 души на възраст от 69 до 86 години с придружаващи заболявания.

Под карантина към днешна дата   са 1473  жители на областта, а на домашно лечение  са 2270 лица.