Първата конференция на свободната адвокатура в България ще се проведе в Пловдив през уикенда. Организаторите съобщават, че събитието е отворено за всички редови адвокати, които имат отношение към развитието своята професия. Основната тема на конференцията ще бъде забавената с години реформа и проектозаконът, изготвен "на тъмно" от Висшия адвокатски съвет. 

Преди 5 години в гилдията се заговори за изменения в Закона за адвокатурата /ЗАдв/, които да защитят адвокатския труд, да мобилизират органите на адвокатурата да защитават интересите на професията и да издигнат реномето й пред обществото. Адвокатурата е единствената свободна професия уредена в Конституцията в глава „Съдебна власт“ и без реформа на адвокатурата не може да има истинска съдебна реформа. 

През 2014 г. на „национални конференции“, провеждани от Висшия адвокатски съвет /ВАдвС/, беше сглобен законопроект за изменение на Закона за адвокатурата. Тези конференции бяха закрити за редовите адвокати, като в тях участваха авторите на законопроекта, членове на адвокатските съвети и ВАдвС. Законопроектът беше внесен в Народното събрание в началото на 2015 г. без обществено обсъждане и предварителна оценка на въздействието. В него имаше както добри предложения, така и спорни текстове и откровени недоразумения. Висшият адвокатски съвет не съумя да защити проекта пред обществото и той така и не беше приет от парламента. Явно това трябва да бъде сторено от редовите адвокати. 

Работна група, съставена от Висшия адвокатски съвет, е изготвила нов проект за изменения в ЗАдв на базата на стария катастрофирал законопроект. Този нов проект се приема в момента от ВАдвС текст по текст при закрити врати. Това, което е известно до момента е, че проектът не предвижда реформа на декларативното, но неосъществено самоуправление на Адвокатурата, а „бетонира“ властта на нейните висши органи. Не са обсъдени и взети предвид предложенията, направени от редица адвокати.

На тазгодишното Общо събрание на адвокатите от страната /ОСАС/ беше направено и гласувано предложение да се проведе широко обсъждане сред адвокатите на измененията в ЗАдв в закритата секция на сайта на ВАдвС като се предостави достъп за коментари на всеки желаещ адвокат. Обсъждането следваше да завърши на Национална конференция на адвокатурата /а не на номенклатурата/, в която да участва всеки заинтересован колега.

Въпреки многократните ни настоявания и до днес ВАдвС не е предоставил на адвокатите протокола от Общото събрание, ведно с взетите на него решения. Няма и никакви данни съветът да се готви да изпълни решението на ОСАС за провеждане на такава национална конференция.

По тези причини администраторите на най-голямата неформална адвокатска група във Фейсбук – Фейсбук общност на българските адвокати – ФОБА (с близо 1900 членове адвокати), взеха решение да се организира открито обсъждане сред всички желаещи адвокати на целта, смисъла и духа на устройствения закон на адвокатурата, включително проекта на ВАдвС и всички останали проекти и предложения, а резултатите от обсъждането да бъдат изпратени на всички адвокатски колегии.

Конференцията на свободните адвокати се провежда в два етапа. Първият етап се проведе онлайн като достъп за коментари и предложения имаха всички адвокати. Вторият етап е самата Конференция, където всеки адвокат може да присъства лично, да се изкаже свободно и да направи предложения. В края на работата ще се обобщят резултатите и ще се излезе с конкретни предложения за реформа на адвокатската професия.

Ще бъдат обсъдени и всички известни изготвени проекти и предложения за изменение на закона.

Предвижда се да се осигури възможност и за гласуване онлайн на заключителните резултати от конференцията. Конференцията ще се предава на живо в социалните мрежи.

За конференцията и в двата й етапа са поканени Висшият адвокатски съвет, ръководствата на всички адвокатски колегии, както и редовите адвокати. Това е първият опит адвокатската общност да бъде изслушана при пълна демократичност и прозрачност.

Конференцията се финансира от самите участници, които ще покрият разходите с платените такси за участие - небивала практика до днес при провеждане на национални конференции на адвокатурата.

Организаторите са убедени, че това е начинът за истинско обществено обсъждане на реформата в българската адвокатура и очакват в него да се включат адвокати от цялата страна.