Администрацията на Университета по хранителни технологии в Пловдив се пренесе в пловдивския съд. Днес отново се проведе заседание по делото срещу професор Симеон Василев.

Припомняме, че проф. Василев бе отстранен от длъжност през май 2017 година заради обвинения, че заедно с колегата му Николай Банков, са взели подкуп от 600 лева от студенти. Срещу сумата е писал две тройка на единия от студентите.

Обвиняеми като помагачи на професора са още двама мъже. Единият от тях, Димитър Димитров, е бивш възпитаник на висшето учебно заведение. В него са били открити 150 лева, които са били белязани.

В съдебната зала бяха призовани преподаватели, ръководители на катедри и учебен отдел, както и ректорът на университета, за да разкажат какво знаят за инкриминираното деяние.

Пред председателя на съдебния състав Петко Минев, застана ректорът на УХТ – проф. Кольо Динков, който сподели, че преди две години при него в кабинета са били председателят на студентски съвет заедно със свой колега, които са подали сигнал за корупция.

"От Боян Атанасов и Иво Финков получих информация, че са поискани суми от студенти, за да си вземат изпитите при професор Василев. Той не им ги е поискал директно, а чрез посредник. Сумата била около 300 лева. Изготвих писмо, заедно с юридическия съветник, което депозирах във Второ районно. Атанасов бе лично засегнат от тази практика. На него му е искана твърдата сума. Имах информация, че не само на този студент е искан подкуп, но не знам имената на другите. Не съм провеждал разследване, нито съм разговарял с професора, а веднага сигнализирах до МВР. След това с мен се свързаха и от Икономическа полиция. Изминаха две години и не помня много по случая. Имахме още един такъв с друг преподавател – Николай Банков", заяви проф. Динков.

В залата бяха извикани администраторът на компютърната система, както и заместник ректорът, за да отговорят на въпросите кой и как има достъп до протоколите. Оказа се, че документацията се въвежда единствено и само от преподавателя, който с парола има достъп до системата. Конкретно за случая администраторът съобщи, че протоколите се въвеждат в 7 дневен срок и след това автоматично се заключват. Тогава никой освен той няма достъп до тях. Василев бил въвел такива протоколи, но само срещу името на Боян Атанасов е нямало оценка.

Интересното в случаят обаче е, че през 2017 година това заключване не е съществувало и всеки може да прави корекции в протоколите.

Ключови за случая бяха показанията на председателя на студентския съвет, който е подал сигнала за корупция до ректора - Иво Финков, който все още е студент в университета, като докторант и с придобита титла инженер. Той е бил нагърбен със задачата да отнася всеки въпрос, свързан с колегите си до ръководството.

"Боян дойде при мен много притеснен. Разказа ми, че за да се дипломира трябва да вземе още два изпита – "Техническа механика" Първа и Втора част, при професор Василев. За да се случи това обаче трябва да плати по 300 лева, като сумата трябва да предаде на двама души. Единият е бивш студент, а другият продавачът в лавката в двора на УХТ. Аз го посъветвах да пусне сигнал до ръководството и така двамата посетихме ректора. Там разказахме всичко. Бях викан и в Икономическа полиция. След разпита Боян дойде при мен и ми поиска 600 лева, за да плати за изпитите. После се случи акцията в учебното заведение", разказа Финков пред магистратите.

В залата се явиха още преподаватели и завеждащи катедри. Техните разказа ще бъдат чути в следобедните часове.

Както TrafficNews.bg съобщи белезниците щракнаха за двамата професори от Университета по хранителни технологии в Пловдив на 15 май 2017 година след разследване на "Господари на ефира". Те са обвинени в корупция. Двамата искали от свои студенти пари, за да им пишат оценка, различна от двойка. След съвместна акция на "Господарите", Икономическа полиция и Окръжна прокуратура-Пловдив, преподавателите са задържани.

Сигнал за корупцията е подаден от студенти до шоуто. От там започват проверка на сигнала, като се стига до реално преминаване на изпит и даване на исканата сума с белязани банкноти. 

Ето ги професорите, взимали по 300 лева за тройкаРекторът на УХТ проф. Кольо Динков заяви, че двамата ще бъдат отстранени от работа

Проверяват всички изпитни протоколи на двамата корумпирани професори750 лева рушвет за Симеон Василев и Николай Банков открити у посредниците

Цялата схема на Професорите може да проследите във ВИДЕАТА: