Ясни са имената на двамата преподаватели от Университета по хранителни технологии в Пловдив, които бяха арестувани вчера след сигнал за корупция. Това са проф. инж. Симеон Васков Василев и проф. д-р инж. Николай Димитров Банков. Това заяви пред TrafficNews.bg ректорът на УХТ проф. Кольо Динков. Той потвърди информацията, че двамата преподаватели са задържани, и заяви, че те ще бъдат отстранени от работа.

Припомняме, вчера двамата професори от Университета по хранителни технологии в Пловдив бяха арестувани след разследване на „Господари на ефира”. Те са обвинени в корупция. Двамата искали от свои студенти пари, за да им пишат по-висока оценка. След съвместна акция на „Господарите”, Икономическа полиция и Окръжна прокуратура-Пловдив, преподавателите са задържани.

Сигнал за корупцията е подаден от студенти до шоуто. От там започват проверка на сигнала, като се стига до реално преминаване на изпит и даване на исканата сума с белязани банкноти. 

Задържани са и посредниците за предаването на парите. Разпитват се свидетели. Очаква се първият репортаж от разследването да бъде излъчен от 23 часа в „Господари на ефира”.

Кои са двамата професори, взимали по 300 лева, за да пишат тройка на скъсани студенти

Проф. инж. Симеон Васков Василев е роден в Пловдив през 1950 г. Той е женен, има две деца. Съпругата му е гл. асистент в ТУ – София, филиал Пловдив; едната му дъщеря е главен асистент в СУ “Климент Охридски”, а другата – помощник-съдия във Върховен административен съд. Василев е учил в СПГ “Л. Димитрова” в Пловдив, след това е взел диплома за машинен инженер, магистър, във ВМЕИ – София. През 1988 г. става доктор (к.т.н.), приложна механика, ВАК. През 1990 г. е вече доцент, а през 2010 г. получава диплом за професор, приложна механика, ВАК.

Проф. д-р инж. Николай Димитров Банков има над 90 публикации в престижни научни издания. Завършил е Техникума по електротехника в Пловдив. През 1983 г. става инженер магистър, специалност “Електроснабдяване и електрообзавеждане”, Технически университет – София. От 1999 г. е доктор: СНС по Електронна и компютърна техника на ВАК към ТУ-София. От 2003 до 2013 г. е доцент в катедра „Електротехника и електроника”, УХТ-Пловдив, а от 2013 г. е професор в катедра „Електротехника и електроника”, УХТ-Пловдив.