След няколко месеца Венета Павлова, която е възпитаник на ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив,  ще се дипломира. Младата дама вече има успехи като художник, модел и дизайнер, но се оказа, че талантите й не свършват до тук. Тя се нареди и сред победителите в конкурса за есе „Жените и дипломацията – посланик за един ден“ . Церемонията се проведе на 15 декември в Министерството на външните работи (МВнР) днес, а конкурсът е по инициатива на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. Венета получи наградата си от Аурелия Домницяну, министър-съветник в посолството на Румъния. До абитуриентските балове остават по-малко от 5 месеца, но Венета твърди, че темата почти не я вълнува. Усилията й са съсредоточени върху кандидатстването й, като тя е избрала Royal academy of art в Антверпен, където ще кандидатства в специалността „моден дизайн“.

 - Пловдивчани свързват името ти с изложби, пърформанси, благотворителни каузи. Кое те накара да се включих в конкурса на МВнР?

- Стана съвсем случайно. Имаше Ден на отворените врати в министерството и аз се записах. Бях в София за участие в инициатива на Асоциацията за подкрепа на децата, където участвах със свои картини , а междувременно се бях включила и в кастинга за ревюто на MAD MOOD FASHION MILANO, организирано от International Fashion Connection. В министерството имаше няколко интересни курса, в които се запознах с различни хора. Там научих за конкурса „Жените и дипломацията – посланик за един ден“ и реших да участвам. Беше в последния момент. Трябваше да избирам между няколко езика – английски, френски, фламандски и монголски. Избрах да пиша на френски, тъй като реших, че на английски ще е скучно, а другите два езика не ги владея. А и френският е езикът на дипломацията. Предадох есето в последния момент, в почти работен вариант и това, че бях избрана сред победителите ми дойде като гръм от ясно небе. А и победителите в другите категории бяха студенти.

- Очевидно модата те изкушава, но след срещите ти с Мария Габриел и други дипломати, не се ли чувстваш раздвоена?

- Да,  трябва да си призная , че съм изкушена. Дипломацията е необходима във всяка сфера на живота.  Политическата дипломация също е изключително важна и интересна. Дипломацията е много повече от знания и добри обноски. Тя е умението да създаваш истории, които да въздействат. Но мисля, че едното не изключва другото. Свикнала съм да правя по няколко неща едновременно и това не ми пречи. Интересно ми е да уча по няколко езика едновременно, да рисувам, да спортувам.  А и изкуството е най- добрият посланик на една държава.

 - Кои са “ тайните оръжия” на жените- дипломати?

- Според мен тайното оръжие на дипломацията е в пространството между думите, изречени с много финес, съчетани с остроумие, поднесени с елегантност и стил. Дипломацията е изкуството да намериш най-краткият път от една точка до друга. Тя винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори. Предполагам, че комбинацията между чар и интелект е фаталната нотка.

- Дипломацията изисква съчетаване на солидни знания с различни умения, на висока интелигентност с голям талант. От малка се занимаваш с изобразително изкуство. В кои други области са твоите интереси?

Интересувам се от история, литература, музика и кино. И разбира се – мода!

- Имаш ли любими периоди?

- В историята – Античността , Ренесанса и Бел епок. Обожавам киното, музиката и модата на 70-те и 80-те. Невероятни са. Харесвам тяхната естетика. За съжаление в момента сме доста далеч от нея. Тази мода на анцузите му отвращава. Героите на Марвел също не ми харесват. 

-Очевидно ти също живееш в 80 -те- къса коса, кубинки.. Не е ли трудно да си различен в нашия унифициран свят?

- Само в началото е трудно. Но все пак това е далеч по-лесно, отколкото да загубиш себе си, опитвайки се да се харесаш на другите. Стреотипът за женска красота, който се налага през последните години не ми харесва. Този тренд със силикона е вулгарен. Но мисля, че масовото му налагане в крайна сметка ще доведе до това, че естествената красота отново ще бъде на мода. Но външният вид е само едната страна на проблема. Консуматорското поведение на обществото буквално заличава нормалните човешки ценности. Голяма част от връстниците ми прекарват времето си втренчени в телефоните. Малко са тези, които четат. Това е тъжно. Младите хора с с по- тънка чувствителност остават неразбрани. Търся естетиката навсякъде - и във визията, и в онтношенията. 

- Избрала си университет в чужбина. Ще се върнеш ли обратно в България, след като завършиш?

- Ще кандидатствам в Royal academy of art в Белгия, а след това се надявам да направя магистратура в Италия, защото това е страната , в която са концентрирани най- великите образци на изкуството - картини, скулптура, дизайн. Мисля, че бих се връщала , но за по-кратки срокове. Все пак тук са близките ми, приятелите ми, котката. Макар, че може би ще я взема с мен. Светът е различен, не е необходимо да стоим закотвени на едно място. 

- Как виждаш себе си след 10 години?

-  Получавам Оскар за костюми и благодаря на майка ми, която е моята най- добра приятелка и най- големият боец, когото познавам.