Президентът Румен Радев е напуснал пленарната зала преди новоизбраните министри да положат клетва. Това е прецедент в новата българска история, като преди началото на дебатите той остро разкритикува ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, като заяви, че са спечелили за сметка на демокрацията.

След това той направи лаконичен коментар в кулоарите на парламента след излъчването на редовно правителство с премиер Николай Денков:

"Ясно е, че трябва да имаме редовно правителство и работещ парламент, но начинът на формиране и куширане на това правителство е с изключително тежки компромиси. Те засягат дълбоко устоите на демокрацията и морала в политиката, а това означава рискове и несигурност".

След клетвата на редовния кабинет президентът посрещна служебния кабинет, като го обсипа със суперлативи.

„ Въпреки ограничените инструменти на служебното правителство, вие не само се справихте с овладяването на тежките кризи, но и решихте стратегически въпроси и отворихте нови възможности за възходящо развитие на страната. За тези 10 месеца показахте, че страната може да се управлява прозрачно, честно и отговорно“, каза Радев.

„Организирахте за първи път прозрачни договори за доставки на газ. Дадохте спокойствие на следващите правителства за години напред. "Лукойл" се регистрира в България и плаща данъците си тук, а това не постигна нито едно редовно правителство, каза президентът на бившите вече служебни министри.

И им благодари за проведените честни избори, привлякохте и първия транш от плана за възстановяване. Одобриха се всички 10 европейски програми. Обиколихте цялата страна, за да могат всички малки и средни предприятия да разберат, че има държава и тя ги подкрепя.

Обвиниха ви в първия ден, че саботирате ОИСР, а вие постигнахте немислим до момента прогрес. Пуснахте нови отсечки от магистралите и дадохте много разрешителни за строеж. В последния си работен ден открихте три нови хладилни камери на "Капитан Андреево", каза още Радев. 

В тежките условия на кризата пък са подкрепили най-уязвимите групи. Те отвоювали и лидерска роля на страната в региона. За тези 10 месеца върху вас се стовариха всички кризи. Бяхте изключително обединен отбор с една кауза - България, каза още той. В МВР пък започнали оздравителни процеси. А в здравеопазването имало огромен прогрес - проектът за спешна медицинска помощ по въздуха. България пък щяла да спести стотици милиони от отказа на ваксини. 

Гълъб Донев пък благодари за подкрепата на президента в работата на служебното правителство през тези 10 месеца. Ние започнахме своята работа в една среда, в която държавата бе поставена на пауза, а кризите следваха една след друга. Среда, в която българските граждани и бизнес се чудеха дали през зимата ще са на топло или на тъмно, каза още Донев. И обясни, че са осигурили най-ниските цени на газ в Европа. Показахме на инвеститорите, че сме сигурна държава, където техните интереси ще бъдат гарантирани, каза още Донев. И благодари на всички държавни служители, които са работили с правителството "професионално, честно и открито". Те не допуснали и нито един корупционен скандал да бъде наяве и на показ, нямаше нито един сигнал срещу министър за задкулисни игри и практики, които са извън закона, каза още Донев.

След срещата с държавния глава на „Дондуков 2“ в Гранитна зала на Министерския съвет ще се състои церемония по приемственост в изпълнителната власт. 

България има редовен кабинетАкад. Николай Денков е новият премиер за следващите девет месеца