Още сигнали към българската, а и европейската прокуратура е пуснал служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. Това обяви самият той в Пловдив, който бе гост на наградите „Христо Г. Данов”.

На въпрос за критериите за конкурс за нов директор на „Старинен Пловдив”, той заяви, че не е запознат с тях и до края на седмицата ще обяви неговото становище. Министърът заяви, че има десетки преписки, които стоят с годините по чекмеджетата на министерството, а на бюрото стоят купища документи, а той отделя по един час само, за да подреди. На въпрос има ли такива преписки, свързани с Пловдив, той отвърна, че са десетки.

„Има незавършени преписки за недвижими паметници на културата в Пловдив. Реставрации, затънали в очакване на  становище. НИНКН беше унищожен през  годините, напълно съзнателно с цел корупция  и тон не на служителите, а на тези, които даваха последния подпис”, каза Минеков. Като заяви, че видял преписки в очакване на 3,6 и 8 години.

„През годините вместо да се увеличи броят на служителите на НИНКН, той беше намален на 45 души. Бяха върнати 6 млн. лева за дигитализация, за да се работи по този примитивен начин, ако имаш по Плана за възстановяване ще дадем средства”, каза още министърът.