Жертвите на сексуално насилие трябва да придобият обратно смелост и доверие в компетентните органи. Те трябва да знаят колко е значимо да подадат сигнал за преживяното, за да може институциите да подадат ръка обратно.
Около тази позиция се обедини целият екип и партньори на „Център за подкрепа на жертви на сексуално насилие“ в Пловдив, чието споразумение за сътрудничество бе подписано днес в Областна управа.

 „Ние всички се обединихме от това, че същинска част от успешното функциониране на центъра за подкрепа на жертви на сексуално насилие е информационната кампания. Жертвите трябва да знаят, че има правен способ и институции, които ще застанат зад тях. Те трябва да пречупят страха си и да доверят на компетентните органи, за да не се повтаря втори път насилието. А това е едно голямо предизвикателство, тъй като изключително много е работено в обратна посока в хода на годините“, заяви областният управител на Пловдив Йордан Иванов.

Много голям проблем, с който се сблъскват органите на реда и компетентните институции е липсата на информация:

Не е достатъчно да получим по електронен адрес сигнал от някакво лице, че се е случило нещо, без в него да са посочени допълнителни данни. Когато става дума за тежки престъпления, молбата ни е или да бъдем посещавани, или да бъдем информирани за адрес, който да посетят наши служители, ако жертвата не може да дойде. В противен случай не можем да бъдем достатъчно ефективни“, заяви ст. инспектор Димитър Балев.

Локацията на центъра ще бъде в ДКЦ „Пловдив“, което се намира в сградата на УМБАЛ Пловдив. Причината е, че в близостта му до лекарски екипи, които да имат възможност да реагират мигновено в момент на нужда. Ще има график на дежурни екипи по подкрепа от други институции, които също ще могат да се отзоват. В сградата през летните месеци ще бъдат извършени някои козметични подобрения на сградата. Ще бъде изграден и санитарен възел, тъй като в момента там няма такъв. Очакванията са то да започне работа в рамките на тази календарна година.

„Този проект е силен заради партньорството между институциите. То поставя жертвата в центъра на работата си. Само ако работим заедно и продължим да го правил , можем да осигурим нужната подкрепа на тези, които имат нужда от нея“, с тези думи посланикът на Великобритания в България Роб Диксън.

Административния ръководител на Прокуратурата Чавдар Грошев направи важно уточнение. Той заяви, че понякога се случва заради притеснението на жертвите, жалби да подават трети лица. Понякога пък сигналите пристигат по пощата или с факс. Друг път жертви сигнализират в полиция или друг тип социална институция. Това е причината да не може да се отговори точно на въпроса колко са сигналите на жертви.

Обикновено подобен тип насилствени прояви стават без свидетели, ето защо е много важно да се предразположат жертвите им да придобият доверие към институциите. Обединени сме около каузата да подпомогнем максимално на едно институционално ниво. Вярвайте в нас, ние ще си свършим работата“, поясни Грошев. 

От прокуратурата напомниха, че няма случай, в който при подаден сигнал за сексуално насилие, да не бъде извършена проверка. Това дойде в отговор на упрек от страна на журналист към конкретен случай за липса на отговор на жалба.