Все по-скъпа за родителите излиза подготовката за учебна година 2023. Toва установи проверка на TrafficNews, като най-голямо увеличение се наблюдава в цените сред раниците и тетрадките, твърдят собственици на борса за ученически пособия. Много от родителите вече са закупили нужните пособия, а за други пазаруването тепърва предстои.

Огромно е разнообразието на ученическите пособия, както и необходимият бюджет зависи от качеството, модела, дизайна и марката на артикулите.

Сумата за подготовката включва неща като ученическата униформа, дрехите за първия учебен ден, раницата и съпътстващите пособия от задължителния списък на първолака като раница, несесер, тетрадки, помагала, дрехи, обувки, униформа, но това не е всичко в задължителния списък.

От 100 до над 1000 лева са необходими само за ученическите пособия в първи клас, според зависи възможностите на родителите, както и артикулите, които са посочени в списъка.

Значителен е скокът на цените на суровините в световен мащаб, като цените на картоните и хартиите химикали, острилки и други материали са поскъпнали от предходната година.

Моделите раници стават все по-атрактивни и с най-различни екстри, което разбира се повишава цената им.

Средната сума обаче, за която можем да закупим раница е между 70 и 80 лева. На пазара се предлагат и раници, които достигат близо 1000 лева, но те са с вграден таблет или друго електронно устройство, като слушалки, bluetooth, зарядно и други дигитални екстри.

Цената на малките тетрадки е от порядъка на 90 стотинки, като някои с по-дебели корици и по-високо качество достигат и до 1.50 лв. По-големите формати достигат и до 3 лв. Цените на химикалите също варират, а цветните моливи са около 5 лева.

За поредна година възможност да продават евтина стока имат тези книжарници, които разполагат с големи складови наличности от миналата година, преди драстичното поскъпване да бъде факт.

Според някои родители снабдяването на първокласниците с телефон също е препоръчително, за да могат да имат контакт с децата си. В някои училища внасянето на телефон в класната стая е абсолютно забранено, а в някои учебни заведения смартфоните биват събирани още в началото на часа.

Държавата осигурява на всички първолаци еднократна финансова помощ, но според повечето родители сумата в никакъв случай не достига за закупуването на всички необходими неща за първокласниците.

Публикуваме и примерен списък за задължителни училищни пособия за учебната година на първокласниците.

Тетрадки

1.Тетрадки с тесни и широки редове -10 бр.

2.Тетрадки с големи квадратчета по математика – 6 бр.

3.Тетрадки с малки квадратчета – 10 бр.

Пособия

1.Черни моливи НВ – 4 бр., химикали – син и червен

2.Цветни моливи- 12 цвята, флумастери, двуцветен молив

3.Пастели-мазни

4.Острилка с контейнер

5.Гума за моливи

6.Комплект пластмасови пръчици 20 бр. и показалка

7.Сметало

8.Линия и триъгълник

9.Акварелни бои

10.Блок номер 4

11.Четки за рисуване – плоски ( дебела и тънка) ; кръгла (дебела и тънка)

12.Чашка за вода по рисуване

13.Малка домакинска гъба и постелка за чина

14.Гланцово блокче, сухо лепило

15.Ножичка за хартия с тъп връх

16.Дъска, ножче, и пластилин

17.Тефтерче за записване на съобщения

18.Моливник, раница, програма.

19.Цветни папки – джоб с копче за различните учебни предмети 5 бр.

20.Лична карта и снимка за документи

21.Облекла и етикети за учебници, тетрадки и помагала

Физическо възпитание и спорт

1.Спортен екип, резервна тениска

2.Гуменки за салона, маратонки