Двама тийнейджъри, решили да "блеснат" украсявайки с графити Данов хълм, бяха заловени от Общинска полиция в петък следобед. Младежите, които очевидно като пораснат , искат да станат графитъри, използвали една от каменните стени в подножието на телевизионната кула, за да изпишат със спрейове имената на Тупак и съкращение от известна песен. 15-годишните младежи без да се тревожат, че вандалстват върху едно от емблематичните места на града, бавно и методично щарели по стената, когато възмутени граждани подали сигнал в полицията. 

На място веднага пристигнал патрул на Общинска полиция, който заварил вандалите на местопрестъплението заедно с няколко флакона спрейове. Те са отведени в полицията и предадени на инспектор от Детска педагогическа стая, тъй като са непълнолетни. 

Пароксалното е, че двамата са заловени, само ден след като от район "Централен" почистиха драсканиците по скалите в подножието на Сахат тепе. Драскачите ежедневно поставят нови и нови надписи и символи на най- различни места по тепетата, като в най- плачевно състояние и Сахат тепе. И това изобщо не е случайно. Причината е, че в непосредствена близост се намира магазина "На тъмно", откъдето "артистите" се снабдяват със спрейове. Двамата, задържани на Сахата, също заявиха, че са купили спрейовете от същия магазин. Срещу няколко лева печалба, се нанасят щети за хиляди левове, които се плащат от пловдивчани. 

Проблемът се задълбочава с времето, а тепетата, които са защитена територия със статут на природна забележителност и един от символите на Пловдив, за пореден път се превръщат в незаконно платно за вандалските прояви на драскачите. 

Общината състемно почиства част от драсканиците, но ефектът е временен и на почистените скали се появяват нови графити. 

Дългогодишният опит показва, че почистването на графитите  е временна мярка. Напротив, то следва да бъде първа, а не единствена стъпка, към справяне с рецидивиращия проблем.

Видеонаблюдението би решило проблема, но за съжаление и през този мандат общината не успя да отдели финансиране за такъв проект. 

"Само Бог може да ме съди" казва преживе рапърът Тупак. В този случай обаче разчитаме преди всичко на правосъдието, защото ако подобни прояви не бъдат санкционирани своевременно и жестоко, тепетата скоро ще приличат на панаирджийски каруци. Всъщност най- доброто наказание за "артистите" би било да почистят сами драсканиците си и това вероятно ще ги накара добре да си помислят следващия път, когато хванат спрея. 

TrafficNews ще проследи случая , за да ви информираме какво ще бъде наказанието за вандалския акт.