Почина Стив Харуел, вокалистът на американската група „Smash Mouth”, предаде Би Би Си. Той си е отишъл на 56-годишна възраст.

Харуел е бил в последен стадий на чернодробна недостатъчност, съобщи мениджърът на групата. До последно е получавал грижи в дома си. Починал е „заобиколен от семейството и приятелите си”.

Причината за смъртта не е споделена, но Харуел е получавал хосписни грижи през уикенда. Той почина в дома си в Бойс, Айдахо.

„Стив Харуел беше истински американски оригинал. По-велик от живота герой, който се изстреля в небето като римска свещ“, каза Хейс в изявление за CNN. „Стив трябва да бъде запомнен с неговия непоколебим фокус и страстна решимост да достигне върховете на поп звездата. И фактът, че той постигна тази почти невъзможна цел с много ограничен музикален опит, прави постиженията му още по-забележителни. Единствените му инструменти бяха неговият неудържим чар и харизма, неговата безстрашна безразсъдна амбиция и неговите кахони с кралски размер.

Харуел беше член-основател и дългогодишен вокалист на Smash Mouth, най-известен със своите оглавяващи класациите сингли „All Star“ и „I’m a Believer“.

По време на кариерата на Харуел групата е номинирана за "Грами" за най-добро поп изпълнение от дуо или група за "All Star", песен, която по-късно придобива култов статус след появата си в саундтрака на анимационния филм "Шрек" от 2001 г.

Самият Харуел положи големи усилия, за да увеличи ранната слава на групата – лично разнесе техния „Astro Lounge“ на радиостанции в цялата страна, за да го пуснат в ефира.

„Никога не правим нищо традиционно“, каза Харуел през 1999 г. „Никога не минаваме през входната врата. Винаги е задната врата, или отворен прозорец, или нещо подобно, за да се пуснат нашите неща.“

Откакто Харуел напусна групата през 2021 г., групата продължи да свири с новия водещ вокалист Зак Гууд.

„Стив живееше 100% пълен живот. Гори ярко във вселената, преди да изгори“, завърши изявлението си Хейс.