Баронът на богатата ромската фамилия Рашкови - Цар Киро, е починал на 78-годишна възраст, научи TrafficNews. Последните години здравето му бе силно влошено, но все още няма официална информация за причините за кончината му. 

В момента тече 8-месечната присъда на Рашков за държане на над 500 грама живак и старинни монети, които се оказаха  нерегистрирани археологически обекти. Делото се проточи повече от 4 години, а ВКС излезе с окончателно решение на 24.11.2020, с което обяви присъдата, която би следвало да се излежава и до днес. Все още няма данни дали Рашков е бил преместен в болница заради здравословното му състояние. 

Кирил Рашков е роден на 24 май 1942 година. Има множество присъди преди 89г, но е амнистиран с падането на комунизма. През годините Кирил Рашков нашумява като самопровъзгласилия се лидер на ромите, с несметни богатства с неизяснен произход, както и с трагичните събития в село Катуница през 2011, когато почина Ангел Петров и спътникът му. 

През януари 2012 цар Киро бе осъден на три години и шест месеца затвор заради две закани за убийство - срещу близките на убития Ангел - Веселин Христев и Иванка Петрова, отправени на 23 септември 2011 година в Катуница. Той обаче беше предсрочно освободен от затвора на 17 октомври 2013. 

Рашков е пробвал да се занимава и с политика, като създаде партията "Свободна България" през 1997. Биснесът на магната е сенчест, а информацията за него оскъдна. Една акция през 2009 година хвърля светлина върху престъпната дейност. Тогава е разбит цех за производство на алкохол на Кирил Рашков в Катуница и са иззети 1 тон спирт и 800 тона меласа. 

Редица от членовете на фамилията Рашкови са в с множество арести, обвинения и присъди. 

Погребението на Кирил Рашков ще се състои в неделя, 4 април, от 15 часа на Централните гробища в Пловдив.