Война между таксиметрови шофьори и автобусни превозвачи може да избухне в Пловдив заради готвен дъмпинг от една от фирмите.  За това предупреди Володя Домашенко, който е съпредседател на Национална асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи. От браншовата организация искат спешно Община Пловдив да промени минималните тарифи за таксиметрова дейност, когато ги вдигне до пазарните – 82 ст./км дневна и 92 ст./км – нощна. Причината е, че една от големите фирми готви намаление на цените си до минимално разрешените тарифи от Общинския съвет  - 65 ст./км дневна тарифа и 75 ст./км нощна тарифа.  

С това фирмата целяла да обере пътниците от градския транспорт на Пловдив, като по тази схема вече в няколко български града се е случило това.

„Въпреки многобройните ни писма и разпредената прокурорска проверка, Общинският съвет на Община Пловдив отказва да актуализира минималната тарифа за таксиметров превоз в града. В момента всички радио фирми возим на една и съща тарифа, но заради пандемията и  липсата на подкрепа за бранша ни работата ни значително намаля!

Сега една от големите фирми  иска да свали тарифите на минималните разрешени цени от Вас и  да „свали пътниците от рейсовете. Другите фирми и те ще направят същото, защото няма да гледат със скръстени ръце как шофьорите им се местят в други фирми.  

Това в краткосрочен план ще е много добре за клиентите , но  ще ни постави в директен конфликт с автобусните превозвачи , а в дългосрочен ще се отрази пагубно върху състоянието на таксиметровия автопарк. Също така има голяма опасност и Пловдив да го сполети участта на другите градове останали без градски транспорт заради евтините таксита. 

Ако Общинският съвет гласува като минимални тарифи сегашните, на които возим, това ще предпази нас и автобусните превозвачи от директен конфликт , а клиентите от обслужване с коли в опасно техническо състояние .

Разчитаме на своевременната ви реакция която ще предотврати директната война между автобусните превозвачи и таксиметровите компании!”, пише в становището от браншовата организация до Община Пловдив.

Оттам обясниха, че няколко пъти са провели разговори с кмета Здравко Димитров и зам.-кмета Тодор Чонов, но досега проблемът не е решен

Зико заяви пред TrafficNews, че ще се проведе среща с всички таксиметрови фирми, за да се вземе най-доброто решение и да се дискутират проблемите в сектора. Срещата ще се проведе този четвъртък при зам.-кмета по транспорт. След нея ще се вземе решение дали тарифите да бъдат променени, както и за други намеси в регулациите за таксиметровата дейност.