Проблемът с Околовръстното на Пловдив ще бъде поставен утре на среща между регионалната комисия в парламента и министър Гроздан Караджов.  Това заяви Иван Тотев на брифинг с депутатите от ГЕРБ от 16 МИР.

Той заяви, че единственият проект, който фигурира в бюджета е ремонта на Концертна зала, но няма яснота какво ще се случи с Околовръстното и новия му лъч.  Втората процедурата все още е отворена,  но само на първия плик и няма отворени ценови оферти, а те изтичат след месец. В същото време в бюджета на АПИ има заделени 6 млн. лева за надзор за връзката между Скобелева майка и Асеновградско шосе, но не и нужните 42 млн. лева за строителството.  Странно е и какво се случва с проектирането на Околовръстното шосе, според Тотев.

„Смущаващо е, че все още не е избрана фирмата за проекта на пътя от Пазарджишко до Асеновградско шосе. Още служебния министър Виолета Комитова заяви, че няма проблем и ще бъде подписан договор, но вече три месеца нищо не виждаме. Последната една година бе загубено време, като вместо да се фокусират върху проектите, те търсиха да вадят кирливи ризи”, заяви градският лидер на ГЕРБ.

Радослав Чолаков пък изрази мнение, че видимо правителството продължава с инхаус процедурите, както и с начина на работа на редовния кабинет на Борисов.

„Какво се случи всъщност – всички критики към ГЕРБ за начина на работа с поръчките и обектите, в момента се прилагат по същия начин.Това показва, че има неща, които се начин на функциониране на държавата, която не може да се промени”, каза Чолаков.

Той каза още, че с приемането на бюджета се е видяло, че ГЕРБ вече не е в изолация, а и по някои теми няма как партията да се заобиколи. Като успех на ГЕРБ при разглеждането на бюджета бяха изтъкнати 13 млн. лева за музейните работници, бюджетите за паметници на културата, както и различни предложения в сферата на екологията.

Депутатите от ГЕРБ обърнаха внимание, че нито един от проектите за Пловдив не е срещнал подкрепа от управляващото мнозинство, включително и депутатите от 16 МИР. Два от проектите, които бяха предложени бяха за ПК „Младост” и Дондуковата градина, но те не събраха нужния брой гласове.

Тотев и Чолаков обаче изразиха загриженост заради големите дългове, които се готви държавата да изтегли през следващите месеци, като те ще достигнат 50 млрд. лева.  Обидно малко било и увеличенията за издръжката на общините с -  1,6%. Думите на Асен Василев, че трябвало в администрациите да се учат да пишат проекти, за да взимат повече пари пък показвало и незнанието му как функционира държавата и общината. Тотев даде пример, че един служител в ГРАО няма как да пише проекти.  

„Все повече ще виждаме как инженери и експерти ще взимат заплати колкото обслужващите комуналните услуги в „Чистота” и „Градини и паркове” заради ръста на миналата заплата до 710 лева от 1 парил”, каза Тотев.

„ Хората, начело на държавата, трябва да разберат, че да управляваш държава, не е като стартъп. ПП не трябваше да се изхвърлят толкова много. Какво се получава сега - инахус процедурите си вървят, както и поръчките с договорите за текущи ремонти. Критиките, че се раздават пари на общини с постановления на  Министерския съвет през предишни години също се оказаха във въздуха ”, каза Чолаков.  Той даде пример, че в бюджета ще има 2 млрд. лева, които ще бъдат раздадени с ПМС-та.

Според Тотев поради това Община Пловдив трябва да издава възможно повече строителни разрешения за свой проекти и да има готовност да иска финансиране от държавата. Той даде пример с Голямоконарско шосе, ПК „Младост”, продължението на булевард „Северен” и други.