По презумпция да живееш на улица „Май” е привилегия. Малката уличка се намира на метри от Главната улица на Пловдив, като за мнозина локацията й е повече от перфектна – в супер центъра, а в същото време далеч от шума на големите булеварди.

От година и половина обаче живеещите на голяма част от улицата се е превърнало в истински кошмар.  На практика пътна настилка липсва на участък от около 50-60 метра между улиците „Тодор Каблешков” и „Преслав”. След като бе подменена ВиК инфраструктурата, пътната настилка така и не бе оправена, тъй като договорът на Община Пловдив за ремонти в район „Централен” изтече.

Повече от година обаче градските власти не могат да сключат договор за уличните ремонти по позицията, която засяга „Централен”, „Западен” и „Южен”. Първо процедурата бе прекратена, а след това пусната нова обществена поръчка. Тя е за над 3 млн. лева, а градските власти избраха „Драгиев и Ко” за ремонтите. Оказа се обаче, че фирма, която не е строителна – обжалва избора на Общината.

Първо няколко месеца решението се забави в КЗК, а след като бе в полза на Общината, то бе обжалвано във ВАС.

„Някой решил една сутрин, докато пие кафе да обжалва”, коментира иронично кметът Здравко Димитров.

Ако решението на ВАС потвърди това на КЗК, то градските власти могат да сключат договора и ремонтът да започне.
„Улицата ни е приоритет, веднага щом подпишем договора. Става дума за сума от 40 хил. лева, като парите са осигурени, а фирмата ще оправи пътя и тротоарите”, обяви на една от последните сесии зам.-кметът по строителство Пламен Райчев.

Много е вероятно обаче пловдивската улица „Май” да не бъде готова и до месец май.