Пловдивчанин успя да осъди Общинския съвет и да отмени редица членове и алинеи от Наредба за реда за спиране, престой и паркиране на пътни превозни средства на територията на град Пловдив.  Всички оспорени разпореди, касаят санкциите и глобите за неправилно паркиране в Пловдив, които се налагат от общинска полиция и охрана.

Пловдивчанинът е атакувал Наредбата, след като е поучил глоба от 50 лева за неправилно паркиране. Обичайно  при такива практики потърпевшите търсят правата си в съда, за да се отмени глобата.  Този път обаче ищецът е атакувал цели пасажи от нормативния акт в Административния съд.

В жалбата си ищецът твърди, че Общинския съвет няма компетенции да урежда подобен тип въпроси, тъй като те са правомощията на Законът за движение по пътищата.  Той дава и конкретни примери, с които има разминавания между местната наредба и ЗДвП.

 Въпреки че съдът не е приел мотивите на мъжа по жалбата, по време на делото е станало ясно, че Наредбата е приета в разрез с административнопроизводствените правила. Причината е, Община Пловдив никъде не е посочила, че предварителния нормативен акт е качен на публично обсъждане. Първоначалната наредба, която и към този момент съществува, бе приета през 2012 година. В сайта на Община Пловдив обаче няма архив преди 2013 година. Поради това няма как да се докаже, че наредбата е била приета според установените правила.

Така всички членове, атакувани от пловдивчанина са били отменени. В точа число налагането на глоба с фиш до 50 лева,  залепването на стъклото при негово отсъствие или несъгласие с него. Другите глоби от 30 до 100 лева за спиране в зелени площи,тротоари, на по-малко от 5 метра от кръстовище и т.н. също са отменени.

Решението не е влязло в сила, като Община Пловдив може да го обжалва във Върховния административен съд. За да не се стигне до абсурдна ситуация, при която Община Пловдив да не може да глобява неправилно спрели автомобили, то практиката е да се приеме нова наредба между първото решение и обжалването.  Така ще бъдат отстранени пропуските, а делото автоматично ще отпадне във ВАС.